Pavlova

2013-09-04
  • Porcje : 6

Składniki

  • BEZA:
  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany 30 % tłuszczu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g truskawek

pavlova

pavlova-1

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 150°C (ja ustawiłam grzanie od dołu).

Krok 2

Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno za pomocą miksera (piana ma być sztywna i błyszcząca, trwa to ok. 2-2,5 minuty). Do ubitej piany wmieszać mikserem cukier, pamiętając by dodawać go stopniowo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, a następnie raz jeszcze wymieszać.

Krok 3

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim narysować okrąg o średnicy 20-22cm, aby następnie w jego miejscu wyłożyć masę bezową.

Krok 4

Blaszkę wstawić do nagrzanego pieca, w środkowej części piekarnika.

Krok 5

Po 7 minutach obniżyć temperaturę do 110°C, piec 40 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę na kolejne 10 minut.

Krok 6

Upieczoną bezę wyjąć i pozostawić do ostudzenia, a kiedy będzie już zimna, bardzo delikatnie oddzielić ją od papieru do pieczenia (można ją podważać np. długim ostrym nożem).

Krok 7

Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i każdą przekroić na pół.

Krok 8

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania wmieszać w śmietanę cukier. Schłodzoną bezę posmarować ubitą śmietaną i ułożyć na niej cząstki truskawek.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Kamilena on March 25, 2014

    Już niebawem będziemy się mogli ponownie zajadać truskawkami do woli. Sezon letni to moja ulubiona pora na gotowanie, pieczenie i wszelkie inne eksperymenty smakowe ze świeżych składników.

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    298,51 kcal
  • Białko

    3,63 g
  • Tłuszcz

    10,15 g
  • Węglowodany

    48,16 g
  • Błonnik

    0,48 g
  • Potas

    105,53 mg
  • Wapń

    36,99 mg
  • Magnez

    8,31 mg
  • Cynk

    0,17 mg
  • Jod

    3,18 µg
  • Witamina A

    83,5 µg
  • Witamina E

    0,2 mg
  • Witamina B1

    0,01 mg
  • Witamina B2

    0,15 mg
  • Witamina B6

    0,02 mg
  • Witamina B12

    0,09 µg
  • Witamina C

    16,51 mg