Pasta pistacjowa

2015-01-10

Składniki

  • 1,5 szklanki wyłuskanych pistacji
  • 1/3 szklanki gorącej wody (wcześniej przegotowanej)
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Za oknem pada deszcz, więc z chęcią siadłam przy stole i wyciągałam z łupinek kolejne orzechy. Praca żmudna, ale opłaciło się poświęcić trochę czasu na przygotowanie tej pasty. Jeśli zainwestujecie jak ja swój czas i energię w jej sporządzenie w nagrodę uzyskacie gęstą, słodką, mocno pistacjową masę, która idealnie nadaje się jako dodatek do ciast (sernik, mazurek), naleśników czy kanapki.

masło pistacjowe

Przygotowanie

Krok 1

Pistacje pozbawić łupinek. Odmierzyć potrzebną ilość orzechów, zalać je wrzątkiem i pozostawić na 2-3 minuty, następnie odcedzić na sicie. Z orzechów zdjąć brązową skórkę. Dzięki temu że krótko sparzyliśmy orzechy, powinna odchodzić bez trudu.

Krok 2

Obrane pistacje przełożyć do pojemnika blendera. Dodać 1/3 szklanki gorącej, przegotowanej wcześniej wody i zmiksować z pomocą blendera na gładką pastę. Do dobrze zmiksowanej masy dodać cukier, raz jeszcze zmiksować i dokładnie wymieszać. W tak przygotowanej paście kryształki cukru są lekko wyczuwalne i będą delikatnie chrupały. Jeśli wolicie żeby była bardziej gładka i jednolita należy dodać cukier do pistacji, a dopiero później zalać całość 1/3 szklanki gorącej wody, po czym starannie zmiksować. W razie potrzeby można dodać nieco więcej wody.

Krok 3

gotową pastę przełożyć do czystego słoika. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Komentarze do przepisu

  1. posted by foodmania on January 10, 2015

    pyszna pasta, idealna do deserów!

      Reply
  2. posted by Oryginalny smak on January 10, 2015

    Ciekawy pomysł :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami

  • tort czerwona porzeczka

    Torcik porzeczkowy