Pasta paprykowa

2013-09-14
2a-DSC_0075
  • Porcje : 34 łyżeczki

Składniki

  • 120g czerwonych ostrych papryczek chili (wybierajcie raczej większe sztuki)
  • 800g słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wody

Popularna w Turcji pasta paprykowa. Idealna między innymi do przyprawiania mięsa.

W Turcji można kupić dwie wersje tej pasty, przygotowaną z ostrych bądź słodkich papryk. Ja postanowiłam zrobić pół na pół. Jeśli chcecie możecie zrobić ją właśnie tak jak ja bądź w jednej z dwóch oryginalnych wersji.

Z podanych proporcji otrzymacie ok 340g gotowej pasty. Pastę możecie oczywiście przygotować z większej ilości składników, wtedy otrzymacie jej odpowiednio więcej.

1a-DSC_0071

Przygotowanie

Krok 1

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, wyciąć białe błony wewnątrz strąków i pokroić je na średniej wielkości kawałki, pamiętając by nie były one zbyt małe bo utrudni to obieranie papryki. Duże czerwone papryki wystarczy pokroić na 8 części, a ostre na pół.

Krok 2

Pokrojone papryki wrzucić do garnka, zalać ½ szklanki zimnej wody i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając do czasu kiedy odparuje cała woda a papryki staną się miękkie. Pozostawić do ostudzenia.

Krok 3

Z ostudzonych papryk zdjąć skórki. Miąższ wrzucić do garnka i zmiksować na gładko za pomocą blendera. Gotową pastę doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając przez ok 5 minut. Na koniec dodać 1 łyżeczkę soli i dobrze wymieszać.

Krok 4

Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych i wysuszonych słoiczków do 3/4 ich pojemności i natychmiast zakręcać. Słoiki z pastą ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i nastawić na 130°C. Od momentu wstawienia piec ok 30-40 minut, następnie wyłączyć i pozostawić słoiki w piekarniku to wystudzenia.

Rodzaj przepisu: Tagi: , Składniki: ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun

  • 2-DSC_0034

    Ketchup

  • 2-DSC_0038

    Adana kebab

  • suszone_pomidory

    Domowe suszone pomidory

  • 1aaa-DSC_0023

    Chutney z czerwonej porzeczki

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    7,53 kcal
  • Białko

    0,35 g
  • Tłuszcz

    0,13 g
  • Węglowodany

    1,24 g
  • Błonnik

    0,54 g
  • Potas

    69 mg
  • Wapń

    3,51 mg
  • Magnez

    2,97 mg
  • Żelazo

    0,16 mg
  • Cynk

    0,07 mg
  • Jod

    0,27 µg
  • Witamina A

    142,97 µg
  • Witamina E

    0,78 mg
  • Witamina B1

    0,01 mg
  • Witamina B2

    0,03 mg
  • Witamina B6

    0,12 mg
  • Witamina C

    38,96 mg