Papryki faszerowane ryżem

2013-09-02
  • Porcje : 2

Składniki

  • 4 zielone papryki
  • 100g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 800g pomidorów
  • 200g piersi kurczaka
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-002 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Mięso z piersi kurczaka umyć, oczyścić i zmielić.

Krok 2

Papryki umyć, odkroić wierzch i wyczyścić wnętrze z nasion. Każdą paprykę oprószyć w środku solą oraz pieprzem.

Krok 3

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

Krok 4

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Pomidory obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę. Chili pokroić w plasterki.

Krok 5

Na łyżeczce oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso i smażąc wszystko razem, rozdrobnić je. Dodać pomidory i chili i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Odkryć i nieco odparować całość, a następnie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Tak przygotowanym farszem wypełnić papryki, nakryć je odciętymi częściami i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 45 minut do 1 godziny.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

  • 2-DSC_0026 - Kopia

    Risotto z suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    495,89 kcal
  • Białko

    35,85 g
  • Tłuszcz

    9,41 g
  • Węglowodany

    66,95 g
  • Błonnik

    18,65 g
  • Potas

    2669,8 mg
  • Wapń

    130,15 mg
  • Magnez

    128,95 mg
  • Cynk

    3,95 mg
  • Jod

    29,07 µg
  • Witamina A

    620,6 µg
  • Witamina E

    24,72 mg
  • Witamina B1

    0,62 mg
  • Witamina B2

    0,51 mg
  • Witamina B6

    2,85 mg
  • Witamina B12

    0,4 µg
  • Witamina C

    624,35 mg