Pappardelle z kaczką i grzybami

2015-01-03
  • Porcje : 2

Składniki

  • 140 g makaronu pappardelle
  • 300g podgrzybków lub borowików w sezonie świeżych, poza sezonem mrożonych
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego (słonecznikowego, z pestek winogron lub rzepakowego)
  • 2 łyżki wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki wody
  • 100ml słodkiej śmietanki 12% tłuszczu
  • 1 pierś kaczki
  • MARYNATA DO KACZKI:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • sól

Kaczka i grzyby? Kto nie jadł niech koniecznie spróbuje! Można czekać na sezon, albo wykorzystać grzyby mrożone. Dla mnie połączenie idealne.

pappardelle z kaczką i grzybami

Przygotowanie

Krok 1

Pierś kaczki umyć, oczyścić, skórkę naciąć, natrzeć solą. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać sok z cytryny, powidła śliwkowe, po szczypcie pieprzu oraz cynamonu i dokładnie wymieszać. Marynatą zalać kaczą pierś i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Na 30 minut przed smażeniem należy wyjąć mięso z lodówki aby się ociepliło.

Krok 2

Grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry (jeśli używamy mrożonych, rozmrozić, najlepiej przekładając je kilka godzin wcześniej do lodówki). Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać masło i olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę oraz czosnek i podsmażać przez chwilę. Dodać grzyby, oprószyć solą i smażyć razem przez ok. 1-2 minuty. Dolać wino oraz wodę, dodać musztardę i gotować na wolnym ogniu, tak długo aż płyn odparuje (12-13 minut). Do ugotowanych grzybów dolać śmietankę, doprawić niewielką ilością pieprzu i gotować co jakiś czas mieszając przez ok. 1-2 minuty do czasu kiedy sos zgęstnieje.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C. W garnku zagotować osoloną wodę na makaron.

Krok 4

Rozgrzać patelnię grillową (patelni nie trzeba natłuszczać bowiem z kaczej skórki wytopi się duża ilość tłuszczu, można ewentualnie użyć zwykłej patelni). Mięso oczyścić dokładnie z marynaty. Na rozgrzanej patelni ułożyć pierś kaczki skórką do dołu i smażyć ok. 3 minuty na średnim ogniu, mięso odwrócić i smażyć kolejne 3 minuty z drugiej strony. Skórka może wyglądać na przypaloną, ale jest to skutkiem obecności sporej ilości cukrów w marynacie. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika. Kaczkę dopiekać przez ok. 10-13 minut w zależności od tego czy mięso ma być mniej czy bardziej wypieczone w środku. Na kilka minut przed wyjęciem kaczki z piekarnika do gotującej wody wrzucić makaron. Podczas gdy makaron się gotuje dopieczone już mięso wyjąć z pieca i pozostawić na ok. 2-3 minuty by odpoczęło. Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do sosu grzybowego i podgrzewając wymieszać starannie. Na talerze nałożyć makaron z grzybami. Kaczkę pokroić ostrym nożem wraz ze skórką na bardzo cienkie plasterki i ułożyć na makaronie.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

  • 1ca-DSC_0084

    Tagliatelle w sosie cytrynowym z pieczoną papryką i karczochami