Paluszki z łososia w sezamie na cytrynowym puree ziemniaczanym

2013-08-31
  • Porcje : 3

Składniki

  • 300 g filetu z łososia bez skóry
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 średnie ziemniaki
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

1-007 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło skórkę i sok z cytryny, a następnie ugnieść na gładką masę.

Krok 2

Łososia pokroić w paluszki, osolić, oprószyć pieprzem, po czym panierować w mące, jajku i sezamie. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po. ok. 6 minut z każdej strony.

Krok 3

Łososia podawać na puree z ulubioną sałatą.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron szpinak łosoś

    Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

  • 1a-DSC_0011

    Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

  • 5bbaaa-DSC_0066

    Pieczony łosoś na sałatce z bobu i cukinii, z masłem sardelowo-estragonowym

  • 4b-DSC_0099

    Halibut na szpinaku z sosem musztardowo-miodowym

  • 3AA-DSC_0006

    Dorsz z sosem puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    561,34 kcal
  • Białko

    28,75 g
  • Tłuszcz

    36,26 g
  • Węglowodany

    30 g
  • Błonnik

    3,02 g
  • Potas

    939,13 mg
  • Wapń

    44,08 mg
  • Magnez

    107,7 mg
  • Cynk

    1,9 mg
  • Jod

    49,2 µg
  • Witamina A

    114,86 µg
  • Witamina E

    5,46 mg
  • Witamina B1

    0,45 mg
  • Witamina B2

    0,37 mg
  • Witamina B6

    1,42 mg
  • Witamina B12

    5,26 µg
  • Witamina C

    17,6 mg