Pączki

2014-02-27
2-DSC_0090
  • Porcje : 15

Składniki

  • 160g + 330g mąki pszennej typ 500
  • 160g + 80g mleka 1,5% tłuszczu
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 60g cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 30g masła
  • 140g konfitury wiśniowej
  • LUKIER:
  • 200g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • DEKORACJA:
  • kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa
  • DO SMAŻENIA:
  • 1kg smalcu
  • spory kieliszek spirytusu

 

Przyznam szczerze że usmażyć pączki ośmieliłam się pierwszy raz. Przyznam również że kilka podczas nadziewania uległo nieodwracalnym zniszczeniom i wylądowały w koszu. Ale wierzę że dojdę do wprawy. Te natomiast które udało mi się dobrze zlepić usmażyły się wspaniale. Były puszyste, lekkie i bardzo smaczne.

1a-DSC_0068

 

Przygotowanie

Krok 1

Zagotować 160g mleka. Gorącym mlekiem zalać 160g mąki i mieszać z pomocą łyżki aż ostygnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Podgrzać 80g mleka. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na wolnym ogniu i pozostawić do ostudzenia. Do maki z mlekiem dodać utarte z cukrem żółtka oraz rozpuszczone w mleku drożdże i rozmieszać z pomocą miksera, następnie dodać pianę z białek i znów dokładnie wymieszać. Kiedy masa jest już dobrze wymieszana dodawać stopniowo resztę mąki. Na samym końcu wlać roztopione masło i wymieszać wszystko bardzo starannie. Ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Krok 2

Na blacie rozłożyć papier do pieczenie i oprószyć go mąką.

Krok 3

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę i podsypując niewielką ilością mąki rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać krążki ciasta, rozciągać je nieco w palcach tworząc dołek. W środek nakładać nie całą łyżeczkę konfitur wiśniowych i natychmiast zlepiać ściągając wszystkie boki ciasta w górę tworząc sakiewkę. Zlepić dokładnie i układać zlepioną stroną na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Kiedy wszystkie są już gotowe nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 minut.

Krok 4

Cukier puder skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Dodajemy sok do momentu uzyskania bardzo gęstego aczkolwiek jednolitego lukru.

Krok 5

W garnku na wolnym ogniu roztopić smalec z dodatkiem spirytusu (nie wlewamy spirytusu do rozgrzanego tłuszczu). Roztopiony smalec podgrzewać na średnim ogniu. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia zanurzamy mały kawałeczek surowego ciasta i sprawdzamy czy w koło pojawiają się drobne bąbelki i pojawia się ciche skwierczenie. Jeśli tak tłuszcz jest gotowy do smażenia. Kładziemy pączki delikatnie, pamiętając by nie kłaść ich zbyt dużo naraz ze względu na to iż rosną podczas smażenia oraz dlatego że nagle drastycznie obniżylibyśmy temperaturę tłuszczu i pączki mogłyby mocno nasiąknąć tłuszczem. Smażymy partiami. Każdy pączek smażymy 1-1,5 minuty z każdej strony, aż się mocno zrumieni. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Na ciepłe jeszcze pączki nakładamy lukier. Łyżkę lukru kładziemy na wierzch każdego pączka. Lukier pod wpływem ciepła ładnie rozlewa się po całym pączku. Na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy lub cytryny.

Krok 6

W ten sam sposób postępujemy z wszystkimi pączkami.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • masło pistacjowe

    Pasta pistacjowa

  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • SZARLOTKA

    Szarlotka z bezą różaną

  • smoothie ananas banan gruszka

    Smoothie z ananasa, banana i gruszki

  • ciasto z porzeczkami

    Ciasto z porzeczkami