Omlet z ziemniakami, kalafiorem i koperkiem

2013-08-29
  • Porcje : 2

Składniki

  • 400g kalafiora (ok. połowy średniej wielkości kwiatu)
  • 5 jajek
  • 4 średnie ziemniaki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-kkk 093 copy

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego kalafiora odcedzić i ostudzić. Koperek umyć i posiekać.

Krok 2

Piekarnik włączyć i nastawić na 100°C.

Krok 3

Jajka roztrzepać, dodać posiekany koperek i dobrze wymieszać doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Aby zrobić ten omlet wybierzcie naczynie, które można wstawić również do piekarnika. Powinno mieć stosunkowo niedużą średnicę. Do rozgrzanego naczynia wlać olej, ułożyć ziemniaki, osolić, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, następnie ułożyć warstwę kalafiora.Całość zalać jajkami z koperkiem i podsmażać na wolnym ogniu 1-2 minuty aż zetnie się spód. Pod koniec wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu aż wierzch się zetnie.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

  • 3A-DSC_0024

    Podpłomyki z botwinką i bryndzą

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    393,88 kcal
  • Białko

    23,87 g
  • Tłuszcz

    17,72 g
  • Węglowodany

    34,73 g
  • Błonnik

    7,61 g
  • Potas

    1379,03 mg
  • Wapń

    96,67 mg
  • Magnez

    77,22 mg
  • Cynk

    3,42 mg
  • Jod

    18,17 µg
  • Witamina A

    373,7 µg
  • Witamina E

    3,58 mg
  • Witamina B1

    0,46 mg
  • Witamina B2

    0,95 mg
  • Witamina B6

    0,94 mg
  • Witamina B12

    2 µg
  • Witamina C

    164,28 mg