Naleśniki owsiane z awokado i mango

2014-11-04
  • Porcje : 8

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • 50g mąki pszennej
  • 60g mąki owsianej
  • 180ml wody
  • 100ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • SOS JOGURTOWO-IMBIROWY:
  • 100g jogurtu greckiego
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • SAŁATKA:
  • 2 spore garście rukoli
  • 1 mango
  • 2 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 12 listków świeżej mięty
  • 1-2 łyżeczki oleju słonecznikowego do smażenia naleśników

Czy to słodkie…czy może wytrawne? Sama nie wiem, ale pyszne. Moje mango było bardzo dojrzałe, zatem dominowało w daniu swoją słodyczą. Do tego odrobina rukoli, cebuli, mięty i chili. Dojrzałe, miękkie awokado i jogurt ze skórką limonki i świeżym imbirem. Wszystko w pszenno-owsianym naleśniku. Kiedy tylko w sklepie zobaczyłam mąkę owsianą, natychmiast ją kupiłam. Naleśniki chociaż bardzo cienkie, dzięki dodatkowi mąki owsianej stają się naprawdę dużo bardziej sycące niż te tradycyjne, a przy tym smakują tak samo dobrze, a może nawet troszkę lepiej.

naleśniki owsiane

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlać wodę, mleko i wbić jajko. Z pomocą rózgi wymieszać płynne składniki. Dosypać mąki oraz sól i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut.

Krok 2

Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Limonkę umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy owocu. Do jogurtu dodać imbir oraz skórkę limonki, odrobinę soli i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Rukolę umyć i osuszyć. Awokado oraz mango umyć. Mango obrać ze skórki i wykrajać nożem kawałki. Awokado przekroić na pół, przekręcić i rozdzielić połówki. Wyjąć z owoców awokado pestki, a miąższ natychmiast skropić sokiem z limonki. Zdjąć z połówek awokado skórkę, a miąższ pokroić w paski. Oprószyć solą i ponownie skropić sokiem z limonki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka lub półplasterki. Chili umyć,rozciąć, wyjąć nasiona (można pozostawić jeśli wolicie aby całość była ostrzejsza) i posiekać drobno. Miętę umyć i pokroić.

Krok 4

Rozgrzać małą patelnię o średnicy ok 17-18cm. Natłuścić ją odrobiną oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewać małe porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki ( z podanych proporcji otrzymamy 8 naleśników). Po nalaniu ciasta smażyć ok. 2 minuty po czym delikatnie podważyć bądź poruszać patelnią tak by naleśnik odczepił się od jej dna, następnie przewrócić i smażyć z drugiej strony jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Jeśli będziemy próbowali przewrócić naleśnik zbyt wcześnie możemy go uszkodzić. Można przed nałożeniem każdej kolejnej porcji ciasta wlać na patelnię odrobinę (dosłownie kilka kropel) oleju.

Krok 5

Naleśniki smarować jogurtem imbirowym i nakładać porcję rukoli, mięty, cebuli, awokado, mango i papryczki chili.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • 3A-DSC_0024

    Podpłomyki z botwinką i bryndzą

  • 1aa-DSC_0050

    Frittata ze szparagami, zielonym groszkiem i dymką