Naleśniki gryczane

2015-01-05

Składniki

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Zdrowe naleśniki z mąki gryczanej to świetna alternatywa dla zwykłych naleśników z białej, pszennej mąki. Pyszne zarówno z wytrawnym jak i słodkim nadzieniem. Ja używam gotowej mąki gryczanej ze sklepu, ale wiem że niektórzy po prostu mielą niepaloną kaszę gryczaną w młynku na mąkę. Naleśniki bez białej mąki i bez dodatku mleka.

gryczane naleśniki

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wybić jajka i wlać wodę, dodać sól. Roztrzepać jajka z wodą z pomocą rózgi. Dodać mąkę gryczaną i dobrze rozmieszać. Na koniec dodać olej i zamieszać raz jeszcze. Ciasto przykryć i odstawić na ok. 30 minut.

Krok 2

Patelnię o średnicy 16-18 cm nasmarować niewielką ilością oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika) i dobrze rozgrzać. Ciasto przed smażeniem raz jeszcze zamieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalać porcję ciasta, rozprowadzić po całej powierzchni poprzez odchylanie patelni nieco w różne strony. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony. (po obróceniu drugą stronę smażymy nieco krócej niż pierwszą). Usmażone naleśniki odkładamy na talerz. Z podanych proporcji powinno wyjść ok.12 naleśników. Jak rozpoznać że już możemy przełożyć na drugą stronę? 1. Możemy sugerować się brzegami, powinny odchodzić ale zdarza się że jeszcze nie odchodzą a naleśnik można już przewracać 2. Można energicznie poruszyć patelnią wtedy często naleśnik dobrze usmażony odklei się od dna patelni i po prostu zacznie się na niej ślizgać 3. Można zrobić tak jak jak i po ok 1-1,5 minuty podważyć delikatnie łopatką i poruszyć patelnią, następnie odwrócić.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Cytrynka on January 5, 2015

    Z serkiem kremowym i łososiem to chyba moje ulubione naleśniki… pyszne!

      Reply
  2. posted by Szefowa w swojej kuchni ;-) on January 5, 2015

    Czytałam gdzieś, że naleśniki z mąki gryczanej mają posmak goryczy… Czy to prawda?

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

  • 3A-DSC_0024

    Podpłomyki z botwinką i bryndzą

  • 1aa-DSC_0050

    Frittata ze szparagami, zielonym groszkiem i dymką