Naleśniki gryczane
2015-01-05- Danie: kolacja, lunch, obiad, śniadanie
- Poziom trudności: średnio trudne
Składniki
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 szklanki zimnej wody
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Zdrowe naleśniki z mąki gryczanej to świetna alternatywa dla zwykłych naleśników z białej, pszennej mąki. Pyszne zarówno z wytrawnym jak i słodkim nadzieniem. Ja używam gotowej mąki gryczanej ze sklepu, ale wiem że niektórzy po prostu mielą niepaloną kaszę gryczaną w młynku na mąkę. Naleśniki bez białej mąki i bez dodatku mleka.
Przygotowanie
Krok 1
Do miski wybić jajka i wlać wodę, dodać sól. Roztrzepać jajka z wodą z pomocą rózgi. Dodać mąkę gryczaną i dobrze rozmieszać. Na koniec dodać olej i zamieszać raz jeszcze. Ciasto przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
Krok 2
Patelnię o średnicy 16-18 cm nasmarować niewielką ilością oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika) i dobrze rozgrzać. Ciasto przed smażeniem raz jeszcze zamieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalać porcję ciasta, rozprowadzić po całej powierzchni poprzez odchylanie patelni nieco w różne strony. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony. (po obróceniu drugą stronę smażymy nieco krócej niż pierwszą). Usmażone naleśniki odkładamy na talerz. Z podanych proporcji powinno wyjść ok.12 naleśników. Jak rozpoznać że już możemy przełożyć na drugą stronę? 1. Możemy sugerować się brzegami, powinny odchodzić ale zdarza się że jeszcze nie odchodzą a naleśnik można już przewracać 2. Można energicznie poruszyć patelnią wtedy często naleśnik dobrze usmażony odklei się od dna patelni i po prostu zacznie się na niej ślizgać 3. Można zrobić tak jak jak i po ok 1-1,5 minuty podważyć delikatnie łopatką i poruszyć patelnią, następnie odwrócić.
posted by Cytrynka on January 5, 2015
Z serkiem kremowym i łososiem to chyba moje ulubione naleśniki… pyszne!
posted by Szefowa w swojej kuchni ;-) on January 5, 2015
Czytałam gdzieś, że naleśniki z mąki gryczanej mają posmak goryczy… Czy to prawda?