Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami
2015-01-13- Danie: kolacja, lunch, obiad, przystawki
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 12 kawałków
Składniki
- NALEŚNIKI:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron)
- FARSZ:
- 1,5 średniego bakłażana
- 8 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 90g niebieskiego sera (ja użyłam sera Lazur błękitny)
- 3 płaskie łyżki srobno startego parmezanu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Gryczane naleśniki z grillowanym bakłażanem, suszonymi pomidorami, niebieskim serem i parmezanem.
Przygotowanie
Krok 1
Jajko rozmieszać z jajkiem za pomocą rózgi, następnie dodać mąkę, sól oraz olej i wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Ciasto przykryć i odstawić na minimum 30 minut.
Krok 2
Bakłażana pokroić w podłużne plastry o grubości 0,5cm, oprószyć solą z dwóch stron i odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu opłukać kawałki bakłażana i osuszyć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Patelnię grillową nasmarować olejem, bakłażany polać dwiema łyżkami oleju i obtoczyć w nim. Patelnię rozgrzać. Na dobrze rozgrzanej patelni kłaść plastry bakłażana i grillować po ok 2-3 minuty z każdej strony, do czasu gdy pojawią się charakterystyczne paski, a warzywo zmięknie. Bakłażana odłożyć na talerz, a kiedy ostygnie pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser pleśniowy pokruszyć.
Krok 3
Patelnię o średnicy 16-18 cm nasmarować niewielką ilością oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika) i dobrze rozgrzać. Ciasto przed smażeniem raz jeszcze zamieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalać porcję ciasta, rozprowadzić po całej powierzchni poprzez odchylanie patelni nieco w różne strony. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony. (po obróceniu drugą stronę smażymy nieco krócej niż pierwszą). Usmażone naleśniki odkładamy na talerz. Z podanych proporcji powinno wyjść ok.6 naleśników. Jak rozpoznać że już możemy przełożyć na drugą stronę? 1. Możemy sugerować się brzegami, powinny odchodzić ale zdarza się że jeszcze nie odchodzą a naleśnik można już przewracać 2. Można energicznie poruszyć patelnią wtedy często naleśnik dobrze usmażony odklei się od dna patelni i po prostu zacznie się na niej ślizgać 3. Można zrobić tak jak jak i po ok 1-1,5 minuty podważyć delikatnie łopatką i poruszyć patelnią, następnie odwrócić
Krok 4
Ponownie rozgrzać patelnię grillową. Położyć na niej naleśnik, ułożyć na nim warstwę bakłażana, dodać porcję suszonych pomidorów, posypać 1/3 pokruszonego niebieskiego sera i startego parmezanu. Przykryć drugim naleśnikiem docisnąć dłonią, a następnie docisnąć głębokim talerzem. Smażyć 2-3 minuty, po czym używając szerokiej łopatki i dłoni ostrożnie przewrócić na drugą stronę, starając się nie wysypać nadzienia (ser powinien już zacząć się topić, więc nie powinno być problemu. Dosmażać ok 2-3 minuty z drugiej strony ponownie dociskając talerzem. Z pozostałymi składnikami i naleśnika postąpić tak samo. Gotowe naleśniki z farszem rozkrajać na 4 części.
Krok 5
Ja podałam swoje naleśniki z odrobiną jogurtu, posypane tymiankiem. Moje naleśniki przypiekłam tylko tyle by ser się rozpuścił, można wydłużyć nieco ten czas wtedy całość powinna być bardziej sztywna, a na naleśnikach pojawią się charakterystyczne paski.