Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

2015-01-13
  • Porcje : 12 kawałków

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron)
  • FARSZ:
  • 1,5 średniego bakłażana
  • 8 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 90g niebieskiego sera (ja użyłam sera Lazur błękitny)
  • 3 płaskie łyżki srobno startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Gryczane naleśniki z grillowanym bakłażanem, suszonymi pomidorami, niebieskim serem i parmezanem.

naleśniki z bakłażanem

Przygotowanie

Krok 1

Jajko rozmieszać z jajkiem za pomocą rózgi, następnie dodać mąkę, sól oraz olej i wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Ciasto przykryć i odstawić na minimum 30 minut.

Krok 2

Bakłażana pokroić w podłużne plastry o grubości 0,5cm, oprószyć solą z dwóch stron i odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu opłukać kawałki bakłażana i osuszyć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Patelnię grillową nasmarować olejem, bakłażany polać dwiema łyżkami oleju i obtoczyć w nim. Patelnię rozgrzać. Na dobrze rozgrzanej patelni kłaść plastry bakłażana i grillować po ok 2-3 minuty z każdej strony, do czasu gdy pojawią się charakterystyczne paski, a warzywo zmięknie. Bakłażana odłożyć na talerz, a kiedy ostygnie pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser pleśniowy pokruszyć.

Krok 3

Patelnię o średnicy 16-18 cm nasmarować niewielką ilością oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika) i dobrze rozgrzać. Ciasto przed smażeniem raz jeszcze zamieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalać porcję ciasta, rozprowadzić po całej powierzchni poprzez odchylanie patelni nieco w różne strony. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony. (po obróceniu drugą stronę smażymy nieco krócej niż pierwszą). Usmażone naleśniki odkładamy na talerz. Z podanych proporcji powinno wyjść ok.6 naleśników. Jak rozpoznać że już możemy przełożyć na drugą stronę? 1. Możemy sugerować się brzegami, powinny odchodzić ale zdarza się że jeszcze nie odchodzą a naleśnik można już przewracać 2. Można energicznie poruszyć patelnią wtedy często naleśnik dobrze usmażony odklei się od dna patelni i po prostu zacznie się na niej ślizgać 3. Można zrobić tak jak jak i po ok 1-1,5 minuty podważyć delikatnie łopatką i poruszyć patelnią, następnie odwrócić

Krok 4

Ponownie rozgrzać patelnię grillową. Położyć na niej naleśnik, ułożyć na nim warstwę bakłażana, dodać porcję suszonych pomidorów, posypać 1/3 pokruszonego niebieskiego sera i startego parmezanu. Przykryć drugim naleśnikiem docisnąć dłonią, a następnie docisnąć głębokim talerzem. Smażyć 2-3 minuty, po czym używając szerokiej łopatki i dłoni ostrożnie przewrócić na drugą stronę, starając się nie wysypać nadzienia (ser powinien już zacząć się topić, więc nie powinno być problemu. Dosmażać ok 2-3 minuty z drugiej strony ponownie dociskając talerzem. Z pozostałymi składnikami i naleśnika postąpić tak samo. Gotowe naleśniki z farszem rozkrajać na 4 części.

Krok 5

Ja podałam swoje naleśniki z odrobiną jogurtu, posypane tymiankiem. Moje naleśniki przypiekłam tylko tyle by ser się rozpuścił, można wydłużyć nieco ten czas wtedy całość powinna być bardziej sztywna, a na naleśnikach pojawią się charakterystyczne paski.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

  • 3A-DSC_0024

    Podpłomyki z botwinką i bryndzą

  • 1aa-DSC_0050

    Frittata ze szparagami, zielonym groszkiem i dymką