Musaka turecka

2013-08-29

Składniki

  • 3 bakłażany średniej wielkości (ok. 800g)
  • 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów 400g
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryczka chili
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek do bakłażanów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do mięsa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do polania zapiekanki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do wysmarowania formy
  • 500g zmielonej wołowiny
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • ½ pęczka natki pietruszki

Turecka musaka w odróżnieniu od greckiej wersji nie zawiera dodatku sera ani sosu beszamelowego. Mięso natomiast dusi się z dodatkiem pomidorów, czosnku, cebuli oraz słodkiej i ostrej papryki. Tureckiej musaki nie układa się warstwami i nie zapieka (tutaj moja modyfikacja). Postanowiłam przyrządzić tę potrawę w postaci trójwarstwowej zapiekanki. Całość podałam z ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się solo. Mięso wołowe można zastąpić w połowie lub nawet całkowicie mięsem jagnięcym. Oprócz lub zamiast natki można całość posypać świeżą miętą.

musaka-turecka

musaka-turecka-1

musaka-turecka-3

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażany umyć i pokroić w niezbyt grube plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po upływie 30 minut opłukać bakłażany i osuszyć papierowym ręcznikiem. Patelnię grillową (ewentualnie zwykłą teflonową) posmarować łyżeczką oliwy z oliwek i dobrze rozgrzać. Na rozgrzanej patelni smażyć bakłażany po 2-3 minuty z każdej strony do momentu, aż pojawią się charakterystyczne paski. Zdjąć i przed nałożeniem kolejnych partii bakłażanów skrapiać patelnię w miarę równomiernie łyżeczką oliwy. Gotowe bakłażany odstawić do ostudzenia.

Krok 2

Papryki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Papryczkę chili umyć, przekroić i oczyścić z nasion (nie jest to konieczne), po czym pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.

Krok 3

Do garnka wlać łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzać dobrze, wrzucić czosnek oraz cebulę i zeszklić. Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać zmieloną wołowinę i obsmażać przez ok 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż mięso całkiem zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory oraz paprykę słodką i chili. Do mięsa z warzywami wlać wywar jarzynowy, dodać listek laurowy (wyławiamy go po ok. 2 minutach), gotować wszystko razem przez ok 20 minut, co jakiś czas mieszając. Farsz mięsno-warzywny jest gotowy, kiedy większość płynu odparuje, a całość stanie się gęsta. Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Krok 5

Średniej wielkości formę do zapiekania wysmarować 1 łyżeczką oliwy z oliwek, ułożyć w niej połowę bakłażanów. Na warstwie bakłażanów rozłożyć równomiernie mięso z warzywami, a następnie przykryć wszystko warstwą z pozostałych bakłażanów. 1 łyżeczką oliwy z oliwek skropić wierzch zapiekanki i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Krok 6

Gotową musakę posypać posiekaną natką pietruszki.

Krok 7

Podawać gorącą. Można podać ją bez żadnych dodatków, z kawałkiem chrupiącej bagietki lub ryżem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(4.5 / 5)

4.5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun

  • 2a-DSC_0075

    Pasta paprykowa

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    353,16 kcal
  • Białko

    31,66 g
  • Tłuszcz

    16,88 g
  • Węglowodany

    18,65 g
  • Błonnik

    10,24 g
  • Potas

    1744,5 mg
  • Wapń

    80,08 mg
  • Magnez

    90,11 mg
  • Żelazo

    5,65 mg
  • Cynk

    5,82 mg
  • Jod

    6,16 µg
  • Witamina A

    779,05 µg
  • Witamina E

    6,41 mg
  • Witamina B1

    0,4 mg
  • Witamina B2

    0,51 mg
  • Witamina B6

    1,46 mg
  • Witamina B12

    1,75 µg
  • Witamina C

    207,65 mg