Musaka turecka
2013-08-29- Rodzaj: kuchnia turecka
- Danie: obiad
Składniki
- 3 bakłażany średniej wielkości (ok. 800g)
- 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów 400g
- 1 szklanka wywaru jarzynowego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryczka chili
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek do bakłażanów
- 1 łyżka oliwy z oliwek do mięsa
- 1 łyżka oliwy z oliwek do polania zapiekanki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek do wysmarowania formy
- 500g zmielonej wołowiny
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
- ½ pęczka natki pietruszki
Turecka musaka w odróżnieniu od greckiej wersji nie zawiera dodatku sera ani sosu beszamelowego. Mięso natomiast dusi się z dodatkiem pomidorów, czosnku, cebuli oraz słodkiej i ostrej papryki. Tureckiej musaki nie układa się warstwami i nie zapieka (tutaj moja modyfikacja). Postanowiłam przyrządzić tę potrawę w postaci trójwarstwowej zapiekanki. Całość podałam z ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się solo. Mięso wołowe można zastąpić w połowie lub nawet całkowicie mięsem jagnięcym. Oprócz lub zamiast natki można całość posypać świeżą miętą.
Przygotowanie
Krok 1
Bakłażany umyć i pokroić w niezbyt grube plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po upływie 30 minut opłukać bakłażany i osuszyć papierowym ręcznikiem. Patelnię grillową (ewentualnie zwykłą teflonową) posmarować łyżeczką oliwy z oliwek i dobrze rozgrzać. Na rozgrzanej patelni smażyć bakłażany po 2-3 minuty z każdej strony do momentu, aż pojawią się charakterystyczne paski. Zdjąć i przed nałożeniem kolejnych partii bakłażanów skrapiać patelnię w miarę równomiernie łyżeczką oliwy. Gotowe bakłażany odstawić do ostudzenia.
Krok 2
Papryki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Papryczkę chili umyć, przekroić i oczyścić z nasion (nie jest to konieczne), po czym pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 3
Do garnka wlać łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzać dobrze, wrzucić czosnek oraz cebulę i zeszklić. Do zeszklonych cebuli i czosnku dodać zmieloną wołowinę i obsmażać przez ok 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż mięso całkiem zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory oraz paprykę słodką i chili. Do mięsa z warzywami wlać wywar jarzynowy, dodać listek laurowy (wyławiamy go po ok. 2 minutach), gotować wszystko razem przez ok 20 minut, co jakiś czas mieszając. Farsz mięsno-warzywny jest gotowy, kiedy większość płynu odparuje, a całość stanie się gęsta. Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Krok 5
Średniej wielkości formę do zapiekania wysmarować 1 łyżeczką oliwy z oliwek, ułożyć w niej połowę bakłażanów. Na warstwie bakłażanów rozłożyć równomiernie mięso z warzywami, a następnie przykryć wszystko warstwą z pozostałych bakłażanów. 1 łyżeczką oliwy z oliwek skropić wierzch zapiekanki i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Krok 6
Gotową musakę posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 7
Podawać gorącą. Można podać ją bez żadnych dodatków, z kawałkiem chrupiącej bagietki lub ryżem.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(4.5 / 5)
4 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
353,16 kcal -
Białko
31,66 g -
Tłuszcz
16,88 g -
Węglowodany
18,65 g -
Błonnik
10,24 g -
Potas
1744,5 mg -
Wapń
80,08 mg -
Magnez
90,11 mg -
Żelazo
5,65 mg -
Cynk
5,82 mg -
Jod
6,16 µg -
Witamina A
779,05 µg -
Witamina E
6,41 mg -
Witamina B1
0,4 mg -
Witamina B2
0,51 mg -
Witamina B6
1,46 mg -
Witamina B12
1,75 µg -
Witamina C
207,65 mg