Młoda kapusta zasmażana

2013-08-24
  • Porcje : 4

Składniki

  • 500g poszatkowanej młodej białej kapusty (mała główka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • 1-1,5 szklanki wody
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier, sok z cytryny

1-5-20

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę przekroić, umyć, wyciąć głąb i poszatkować. Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zasypać 1 łyżeczką soli, zgnieść w rękach kilka razy i odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu wlać do kapusty 1-1,5 szklanki wody, przykryć i zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu do miękkości (ok. 20 minut).

Krok 2

Na 5 minut przed końcem gotowania w rondelku rozpuścić łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i dokładnie wymieszać, podsmażać ok. 30 sekund dolać troszkę wody z kapusty wymieszać i natychmiast dodać całość do kapusty. Całość bardzo starannie wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.

Krok 3

Koperek umyć i posiekać drobno. W gotową kapustę wmieszać posiekany koperek, doprawić szczyptą cukru, niewielką ilością soku z cytryny, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • bigos

    Bigos

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    68,89 kcal
  • Białko

    2,64 g
  • Tłuszcz

    2,37 g
  • Węglowodany

    9,25 g
  • Błonnik

    3,3 g
  • Potas

    300,2 mg
  • Wapń

    86,51 mg
  • Magnez

    17,05 mg
  • Cynk

    0,48 mg
  • Jod

    3,9 µg
  • Witamina A

    40,35 µg
  • Witamina E

    2,17 mg
  • Witamina B1

    0,09 mg
  • Witamina B2

    0,07 mg
  • Witamina B6

    0,1 mg
  • Witamina C

    60,77 mg