Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

2014-02-11
  • Porcje : 4

Składniki

  • 1 kg małży świeżych bądź mrożonych
  • 50g masła
  • 125ml białego wytrawnego wina
  • 4 średniej wielkości ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • DODATKOWO:
  • cząstki cytryny i kawałki bagietki do podania (u nas każdy kawałek bagietki o wadze ok. 30g – tj. kawałek o długości ok. 6 cm)

Idealny i prosty przepis na małże w białym winie. Duża ilość masła oraz wina podyktowana jest faktem, iż uwielbiam maczać bagietę w powstałym sosie. Uwielbiam również dużą ilość czosnku oraz natki, które w istotny sposób wzbogacają smak małży. Dla ożywienia smaku dodaję jeszcze skórkę cytrynową. Małże to doskonała przystawka, która sprawdzi się jako rozpoczęcie każdego przyjęcia.

1a-DSC_0011

Przygotowanie

Krok 1

Świeże małże przebrać. Do jednej miseczki włożyć zamknięte małże. Tymi, których muszle są uchylone postukać o blat, a następnie odłożyć na chwilkę aby sprawdzić czy małż jest żywy i zamknie muszlę. Wszystkie małże, których muszle po wykonaniu tego zabiegu pozostaną otwarte należy wyrzucić. Zamknięte małże opłukać pod zimną wodą, wyszorować muszle z pomocą szczoteczki. Jeśli używamy małży mrożonych wieczorem w dniu poprzedzającym przygotowanie przełożyć je do naczynia, przykryć i odłożyć do lodówki aby powoli rozmroziły się przez noc. Odmrożone małże są otwarte i nie jest to ich felerem. Małże opłukać pod zimną wodą, ewentualnie oczyścić dodatkowo muszle i osączyć całość z nadmiaru wody.

Krok 2

Czosnek obrać i drobno posiekać. Natkę opłukać i posiekać również drobno. Cytrynę wyszorować, sparzyć i otrzeć skórkę. Czosnek wraz z masłem wrzucić na patelnię i podgrzewać do czasu gdy masło całkiem się roztopi a czosnek zacznie się smażyć. W tym momencie wlać wino, wrzucić małże i przykryć. Gotować co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut. Jeśli używamy świeżych małży gotujemy je również przez 5 minut, natomiast jeśli po upływie tego czasu pozostały na patelni zamknięte małże należy je odrzucić. Tuż przed końcem gotowania odkryć i posypać skórką cytrynową. Małże podawać wraz z powstałym sosem, posypane natką pietruszki z cząstkami cytryny oraz kawałkami bagietki.

Krok 3

Wartości odżywcze uwzględniają porcję małży z sosem i kawałek bagietki o wadze 30g.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Beata, Magazyn Kuchenny on February 18, 2014

    Moje ulubione :-)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(4.2 / 5)

4.2 5 16
Oceń potrawę

16 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron szpinak łosoś

    Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

  • 5bbaaa-DSC_0066

    Pieczony łosoś na sałatce z bobu i cukinii, z masłem sardelowo-estragonowym

  • 4b-DSC_0099

    Halibut na szpinaku z sosem musztardowo-miodowym

  • 3AA-DSC_0006

    Dorsz z sosem puttanesca

  • 1AAA-DSC_0139

    Burgery z łososia

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    250,37 kcal
  • Białko

    12,21 g
  • Tłuszcz

    12,53 g
  • Węglowodany

    22,19 g
  • Błonnik

    1,02 g
  • Potas

    359,23 mg
  • Wapń

    41,66 mg
  • Magnez

    39,82 mg
  • Żelazo

    3,79 mg
  • Cynk

    1,55 mg
  • Jod

    0,69 µg
  • Witamina A

    182,98 µg
  • Witamina E

    0,98 mg
  • Witamina B1

    0,19 mg
  • Witamina B2

    0,19 mg
  • Witamina B6

    0,1 mg
  • Witamina B12

    9 µg
  • Witamina C

    18,93 mg