Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką
2014-02-11- Danie: kolacja, lunch, obiad, przystawki
- Poziom trudności: łatwe
- Porcje : 4
Składniki
- 1 kg małży świeżych bądź mrożonych
- 50g masła
- 125ml białego wytrawnego wina
- 4 średniej wielkości ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- DODATKOWO:
- cząstki cytryny i kawałki bagietki do podania (u nas każdy kawałek bagietki o wadze ok. 30g – tj. kawałek o długości ok. 6 cm)
Idealny i prosty przepis na małże w białym winie. Duża ilość masła oraz wina podyktowana jest faktem, iż uwielbiam maczać bagietę w powstałym sosie. Uwielbiam również dużą ilość czosnku oraz natki, które w istotny sposób wzbogacają smak małży. Dla ożywienia smaku dodaję jeszcze skórkę cytrynową. Małże to doskonała przystawka, która sprawdzi się jako rozpoczęcie każdego przyjęcia.
Przygotowanie
Krok 1
Świeże małże przebrać. Do jednej miseczki włożyć zamknięte małże. Tymi, których muszle są uchylone postukać o blat, a następnie odłożyć na chwilkę aby sprawdzić czy małż jest żywy i zamknie muszlę. Wszystkie małże, których muszle po wykonaniu tego zabiegu pozostaną otwarte należy wyrzucić. Zamknięte małże opłukać pod zimną wodą, wyszorować muszle z pomocą szczoteczki. Jeśli używamy małży mrożonych wieczorem w dniu poprzedzającym przygotowanie przełożyć je do naczynia, przykryć i odłożyć do lodówki aby powoli rozmroziły się przez noc. Odmrożone małże są otwarte i nie jest to ich felerem. Małże opłukać pod zimną wodą, ewentualnie oczyścić dodatkowo muszle i osączyć całość z nadmiaru wody.
Krok 2
Czosnek obrać i drobno posiekać. Natkę opłukać i posiekać również drobno. Cytrynę wyszorować, sparzyć i otrzeć skórkę. Czosnek wraz z masłem wrzucić na patelnię i podgrzewać do czasu gdy masło całkiem się roztopi a czosnek zacznie się smażyć. W tym momencie wlać wino, wrzucić małże i przykryć. Gotować co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut. Jeśli używamy świeżych małży gotujemy je również przez 5 minut, natomiast jeśli po upływie tego czasu pozostały na patelni zamknięte małże należy je odrzucić. Tuż przed końcem gotowania odkryć i posypać skórką cytrynową. Małże podawać wraz z powstałym sosem, posypane natką pietruszki z cząstkami cytryny oraz kawałkami bagietki.
Krok 3
Wartości odżywcze uwzględniają porcję małży z sosem i kawałek bagietki o wadze 30g.
Komentarze do przepisu
Dodaj Komentarz
Średnia ocena
(3.9 / 5)
18 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
250,37 kcal -
Białko
12,21 g -
Tłuszcz
12,53 g -
Węglowodany
22,19 g -
Błonnik
1,02 g -
Potas
359,23 mg -
Wapń
41,66 mg -
Magnez
39,82 mg -
Żelazo
3,79 mg -
Cynk
1,55 mg -
Jod
0,69 µg -
Witamina A
182,98 µg -
Witamina E
0,98 mg -
Witamina B1
0,19 mg -
Witamina B2
0,19 mg -
Witamina B6
0,1 mg -
Witamina B12
9 µg -
Witamina C
18,93 mg
posted by Beata, Magazyn Kuchenny on February 18, 2014
Moje ulubione