Makaron z serem

2013-08-29
  • Porcje : 4

Składniki

  • 250g makaronu kolanka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka 2% tłuszczu
  • 200g sera cheddar
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

4aaa-DSC_0076 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Włączyć piekarnik i ustawić na 170°C.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja użyłam formy do zapiekania o wymiarach 22/16 cm).

Krok 3

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 4

3 łyżki masła roztopić w rondlu, kiedy masło jest już płynne dodać 3 łyżki mąki i smażyć razem mieszając przez ok. 1 minuty, aż do uzyskania jasnej zasmażki , następnie wlać powoli mleko energicznie mieszając. Trzeba bardzo dokładnie rozmieszać całość najlepiej trzepaczką tak, aby nie zostały grudki. Sos doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, stale mieszając do momentu, aż zgęstnieje.Sos doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Tuż przed zdjęciem z palnika dodać ser i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Makaron zalać sosem i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok 30 minut.

Krok 6

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • cookies

    Chocolate chip cookies

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • brownies

    Brownies

  • 1-058

    Domowe burgery

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    555,87 kcal
  • Białko

    24,57 g
  • Tłuszcz

    24,51 g
  • Węglowodany

    59,25 g
  • Błonnik

    1,95 g
  • Potas

    305,5 mg
  • Wapń

    377,15 mg
  • Magnez

    61,2 mg
  • Cynk

    2,84 mg
  • Jod

    20,07 µg
  • Witamina A

    271,05 µg
  • Witamina E

    0,59 mg
  • Witamina B1

    0,13 mg
  • Witamina B2

    0,49 mg
  • Witamina B6

    0,11 mg
  • Witamina B12

    0,75 µg
  • Witamina C

    1 mg