Makaron z brukselką w sosie pomidorowym

2013-11-05
3bba-DSC_0053
  • Porcje : 3

Składniki

  • 200g makaronu tortiglioni (może być również penne lub rigatoni)
  • 300g brukselki
  • 400g pomidorów krojonych w soku pomidorowym ( w kartoniku)
  • 4 fileciki anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

2a-DSC_0015

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i drobno pokroić. Anchois posiekać. Do dużego rondla wlać oliwę, wrzucić czosnek i anchois i podsmażać ok minuty, następnie wlać pomidory i gotować razem ok 15 minut. Doprawić odrobiną cukru. Po upływie 15 minut dodać brukselkę i gotować razem jeszcze ok 10-12 minut. Kiedy brukselki są ugotowane wyjąć większe sztuki i przekroić na pół i wrzucić z powrotem do sosu. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać posypane kaparami.

Rodzaj przepisu: Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    365,13 kcal
  • Białko

    15,84 g
  • Tłuszcz

    5,73 g
  • Węglowodany

    62,55 g
  • Błonnik

    10,03 g
  • Potas

    970,2 mg
  • Wapń

    76,56 mg
  • Magnez

    75,83 mg
  • Żelazo

    3,72 mg
  • Cynk

    1,85 mg
  • Jod

    1,29 µg
  • Witamina A

    356,54 µg
  • Witamina E

    1,51 mg
  • Witamina B1

    0,29 mg
  • Witamina B2

    0,32 mg
  • Witamina B6

    0,61 mg
  • Witamina C

    107,43 mg