Makaron w pomidorach z pulpecikami z indyka

2013-08-25
1bbb-DSC_0081
  • Porcje : 4

Składniki

  • PULPECIKI Z INDYKA:
  • 500g filetu z piersi indyka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • SOS POMIDOROWY:
  • 2 puszki pomidorów pelati o wadze 400g każda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • PONADTO:
  • 350g makaronu kolanka
  • natka pietruszki do dekoracji

Niskokaloryczne, bardzo sycące i lekkie danie, idealne dla małych dzieci i mam karmiących.
Z niewielkimi modyfikacjami, wspaniałym smakiem tego dania mogą się również cieszyć osoby cierpniące na schorzenia wątroby czy woreczka żółciowego, muszą one jednak pamiętać o wykluczeniu z pulpecików cebuli (można dodać więcej natki) oraz wykluczeniu czosnku z sosu. Makaron swobodnie można zastąpić ryżem lub kaszą. Można zrobić większą ilość pulpecików na zapas i zamrozić. Wystarczy uformowane pulpety rozłożyć na plastikowej desce do krojenia
i włożyć do zamrażarki lub ułożyć bezpośrednio w zamrażalniku na rozłożonej w nim czystej ściereczce. Należy pamiętać, by podczas mrożenia pulpeciki nie stykały się ze sobą.
Po 24 godzinach, kiedy są już dobrze zamrożone, wystarczy wsypać je do woreczka lub pojemnika na mrożonki. Tak przygotowane pulpeciki przyrządzamy dokładnie tak samo jak świeże. Pulpeciki pomimo braku jajka, nie rozpadają się. Nie trzeba ich wcześniej obsmażać. Są niskokaloryczne, soczyste i pyszne. Tym razem przygotowałam pulpeciki z indyka, ponieważ mięso to ma minimalną zawartość tłuszczu, ale równie dobrze do ich przygotowania nadaje się mięso wołowe oraz pierś kurczaka. Dodałam podstawowych przypraw, aby były delikatnie w smaku, ale wystarczy dodać innych przypraw i zmodyfikować sos, aby z tej bazowej potrawy powstało wiele innych ciekawych dań.

111napis-DSC_0081

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych pozostałych błon i ścięgien, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Natkę umyć i odkroić ogonki (można je wykorzystać dodając razem z warzywami, kiedy gotujecie wywar). W maszynce do mięsa zmielić mięso indyka z cebulą i natką. Zmieloną masę doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszać rękoma. Z masy indyczej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z podanej ilości składników wyjdzie 24-28 kulek w zależności od ich wielkości.

Krok 2

Pomidory przełożyć do rondla i rozdrobnić je rozgniatając w dłoniach. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Do pomidorów dodać 1-2 spore szczypty cukru, 1-2 spore szczypty soli, czosnek, świeżo mielony czarny pieprz, a następnie wlać łyżeczkę oleju słonecznikowego i dokładnie wymieszać. Do doprawionych pomidorów włożyć pulpeciki, przykryć pokrywką i doprowadzić sos do wrzenia.

Krok 3

Kiedy sos zacznie się gotować, odkryć rondel i gotować całość na wolnym ogniu 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10-15 minutach wyjąć pulpeciki na osobny talerz i dalej odparowywać sos, co jakiś czas mieszając. Na 1-2 minuty przed zakończeniem gotowania sosu, włożyć do niego ponownie pulpeciki, aby znów się ogrzały.

Krok 4

Kiedy sos się gotuje, w garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej makaron i na wolnym ogniu ugotować al dente.Ugotowany makaron odcedzić dobrze.

Krok 5

Ogrzane pulpeciki wyjąć z sosu. Do gorącego sosu wrzucić makaron i dobrze wymieszać. Rozłożyć makaron na talerze i ułożyć na nim ciepłe pulpeciki. Udekorować natką pietruszki.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    476,28 kcal
  • Białko

    35,94 g
  • Tłuszcz

    4 g
  • Węglowodany

    74,13 g
  • Błonnik

    5,64 g
  • Potas

    1380,18 mg
  • Wapń

    56,46 mg
  • Magnez

    96,43 mg
  • Żelazo

    3,06 mg
  • Cynk

    2,26 mg
  • Jod

    3,19 µg
  • Witamina A

    282,12 µg
  • Witamina E

    3,37 mg
  • Witamina B1

    0,29 mg
  • Witamina B2

    0,33 mg
  • Witamina B6

    1,16 mg
  • Witamina B12

    0,87 µg
  • Witamina C

    58,8 mg