Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

2014-11-20
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 kawałki filetu z łososia bez skóry po ok. 150g każdy
  • 1/2 cytryny
  • sól, czarny pieprz mielony
  • MAKARON ZE SZPINAKIEM:
  • 200g makaronu linguine
  • 400g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 80ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny

Pełnowartościowy posiłek gotowy w 30 minut. Soczysty kawałek ryby, sycący makaron ze szpinakiem, czy może być coś smaczniejszego? Zrobiło się chłodno i mam wielką ochotę na treściwe posiłki. Ten jest zdecydowanym faworytem. Można podać tak jak zrobiłam to ja, kawałek upieczonej ryby położyć obok makaronu, ale z powodzeniem można również porwać łososia widelcem i wymieszać z makaronem i szpinakiem. Gwarantuję, że po takim obiedzie długo nie będziecie głodni.

makaron szpinak łosoś

Przygotowanie

Krok 1

Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim kawałki łososia. Na rybie położyć po plasterku cytryny. Rybę przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia. Naczynie z rybą wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć i nastawić na 180°C, najlepiej grzanie góra-dół. Rybę piec 25 minut. Na ostatnich pięć minut pieczenia zdjąć z wierzchu papier.

Krok 2

Gdy ryba się piecze przygotować makaron ze szpinakiem. Szpinak przebrać, opłukać. Jeśli używamy drobnego, młodego szpinaku listki będziemy przygotowywali w całości. Jeśli w sezonie kupimy szpinak w dużych liściach należy je pokroić. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do dużego rondla wrzucić czosnek, wlać olej i podgrzewać przez ok. pół minuty, następnie wrzucić szpinak, oprószyć solą i na dużym ogniu mieszać by szpinak jak najszybciej zmiękł, po czym dokładnie odparować powstały nadmiar płynu. Gotujący się szpinak doprawić sokiem cytrynowym, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Kiedy zbędny płyn wyparuje dodać śmietankę i gotować do czasu kiedy sos zgęstnieje.

Krok 3

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucić makaron i gotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do szpinaku i mieszając podgrzewać jeszcze przez ok. pół minuty.

Krok 4

Gotowy makaron nakładać na talerze, a obok kłaść porcję upieczonego łososia.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 1a-DSC_0011

    Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

  • 5bbaaa-DSC_0066

    Pieczony łosoś na sałatce z bobu i cukinii, z masłem sardelowo-estragonowym

  • 4b-DSC_0099

    Halibut na szpinaku z sosem musztardowo-miodowym

  • 3AA-DSC_0006

    Dorsz z sosem puttanesca

  • 1AAA-DSC_0139

    Burgery z łososia