Łosoś pieczony z papryką i pomidorami

2013-08-31
  • Porcje : 3

Składniki

  • filet z łososia ze skórą o wadze ok 450g
  • 15 pomidorów koktajlowych
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-072 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Krok 2

Rybę umyć, osolić i oprószyć pieprzem. Paprykę, pomidory i cytrynę umyć. ½ cytryny pokroić w plastry, każdy plasterek przekroić na 4 części. Paprykę pokroić w dużą kostkę, pomidorki przekroić na pół, czosnek w łupinach zmiażdżyć. Papryczki nakłuć. Cytrynę, czosnek, papryki i pomidory wymieszać z olejem i doprawić solą i pieprzem.

Krok 3

Przygotowane warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie na nich ułożyć łososia skórą do góry.

Krok 4

Naczynie z warzywami i rybą wstawić do piekarnika i piec odkryte przez 20-40 minut. Długość pieczenia zależy od grubości filetu z łososia.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron szpinak łosoś

    Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

  • 1a-DSC_0011

    Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

  • 5bbaaa-DSC_0066

    Pieczony łosoś na sałatce z bobu i cukinii, z masłem sardelowo-estragonowym

  • 4b-DSC_0099

    Halibut na szpinaku z sosem musztardowo-miodowym

  • 3AA-DSC_0006

    Dorsz z sosem puttanesca

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    381,44 kcal
  • Białko

    32,31 g
  • Tłuszcz

    24,6 g
  • Węglowodany

    7,7 g
  • Błonnik

    3,55 g
  • Potas

    1141,4 mg
  • Wapń

    47,09 mg
  • Magnez

    65,34 mg
  • Cynk

    1,76 mg
  • Jod

    68,3 µg
  • Witamina A

    784,94 µg
  • Witamina E

    8,8 mg
  • Witamina B1

    0,45 mg
  • Witamina B2

    0,43 mg
  • Witamina B6

    2,18 mg
  • Witamina B12

    7,5 µg
  • Witamina C

    191,25 mg