Linguine z pomidorami, cukinią i pestkami dyni
2013-08-21- Rodzaj: kuchnia włosa
- Danie: obiad
- Porcje : 2
Składniki
- 200g makaronu linguine
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek obrać i drobno pokroić. Pomidory rozdrobnić. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Podgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pomidory i dusić na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się i zgęstnieje (ok 20 minut). Na 7 minut przed końcem dodać pokrojoną cukinię. Gotowy sos doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 2
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, starannie odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać gorące posypane pestkami dyni oraz startym parmezanem.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
554 kcal -
Białko
20,1 g -
Tłuszcz
14,1 g -
Węglowodany
86,8 g -
Błonnik
7,18 g -
Potas
1166 mg -
Wapń
172,5 mg -
Magnez
136,83 mg -
Cynk
2,59 mg -
Jod
8,71 µg -
Witamina A
280,5 µg -
Witamina E
5,92 mg -
Witamina B1
0,35 mg -
Witamina B2
0,22 mg -
Witamina B6
0,53 mg -
Witamina B12
0,12 µg -
Witamina C
58,8 mg