Linguine z pomidorami, cukinią i pestkami dyni

2013-08-21
  • Porcje : 2

Składniki

  • 200g makaronu linguine
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki startego parmezanu

1-kkk 049 copy

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i drobno pokroić. Pomidory rozdrobnić. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Podgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pomidory i dusić na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się i zgęstnieje (ok 20 minut). Na 7 minut przed końcem dodać pokrojoną cukinię. Gotowy sos doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, starannie odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać gorące posypane pestkami dyni oraz startym parmezanem.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    554 kcal
  • Białko

    20,1 g
  • Tłuszcz

    14,1 g
  • Węglowodany

    86,8 g
  • Błonnik

    7,18 g
  • Potas

    1166 mg
  • Wapń

    172,5 mg
  • Magnez

    136,83 mg
  • Cynk

    2,59 mg
  • Jod

    8,71 µg
  • Witamina A

    280,5 µg
  • Witamina E

    5,92 mg
  • Witamina B1

    0,35 mg
  • Witamina B2

    0,22 mg
  • Witamina B6

    0,53 mg
  • Witamina B12

    0,12 µg
  • Witamina C

    58,8 mg