Lasagne z warzywami

2013-09-18
2AA-DSC_0078
  • Porcje : 3 duże

Składniki

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • WARZYWA:
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 duży bakłażan ok. 500g
  • 1 średnia żółta cukinia ok. 400g
  • 1 ząbek czosnku + 1 łyżeczka oliwy z oliwek do zamarynowania cukini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • SOS POMIDOROWY:
  • 5 średniej wielkości, dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka 1,5% tłuszczu
  • SERY:
  • 50g parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli 125g
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego

1bb-DSC_0061

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, a następnie dodać do cukinii i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z białych błon i gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Osolonego wcześniej bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem bądź na czystej ścierce. Osuszone plastry bakłażana pokroić w kostkę.

Krok 2

Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę. Dodać do nich łyżeczkę oliwy oraz sól i dusić odkryte przez ok 15 minut.

Krok 3

Do dużego rondla wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i dobrze rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić bakłażana i smażyć co jakiś czas mieszając przez ok. 3 minuty, następnie dodać cukinię i smażyć kolejne 3 minuty, na koniec dodać paprykę i wszystko razem smażyć kolejne 2-3 minuty. Bakłażan powinien być miękki. Pod koniec doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprze, wlać do warzyw przygotowany sos pomidorowy i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, natomiast mozzarellę na tarce o grubych oczkach.

Krok 5

Piekarnik włączyć i ustawić na 180°C, najlepiej grzanie od dołu.

Krok 6

W szerokim garnku zagotować niewielką ilość lekko osolonej wody.

Krok 7

2 szklanki mleka podgrzać nieco w garnku. Masło rozpuścić w rondelku. Kiedy jest już rozpuszczone dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Podsmażać razem około 1 minuty, następnie powoli wlewać podgrzane nieco mleko i mieszać energicznie aby całość dobrze się połączyła. Kiedy sos jest już dobrze wymieszany doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, stale mieszając do czasu gdy odpowiednio zgęstnieje (1-2 minuty). Gotowy sos doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i niewielką ilością świeżo startej gałki muszkatołowej.

Krok 8

Na wrzątek wrzucić 6 płatków lasagne i gotować ok 4 minuty.

Krok 9

W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 17/24cm rozprowadzić 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Wyjąć na nią podgotowane płaty lasagne układając je obok siebie. Na dnie natłuszczonego naczynia ułożyć obok siebie 3 płaty podgotowanego makaronu. Rozsmarować na nim 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 mozzarelli i parmezanu i rozprowadzić połowę warzyw w pomidorach.Następnie ułożyć kolejne 3 płaty makaronu i dobrze docisnąć. Do garnka z gotującą wodą wrzucić pozostałe 3 płaty lasagne i gotować 4 minuty. W tym czasie na makaronie w naczyniu żaroodpornym rozprowadzić drugą z trzech części beszamelu, serów i pozostałą część sosu warzywnego. Pozostałe podgotowane płaty lasagne rozłożyć na warzywach, docisnąć, pokryć resztą beszamelu, posypać pozostałymi serami.

Krok 10

Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 30 minut. Na 10 minut przed końcem można ustawić grzanie góra-dół z termoobiegiem. Lasagne jest gotowa gdy wierzch się nieco zrumieni.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Ervisha on September 18, 2013

    Bardzo lubię warzywne lasagne ale bardziej smakują mi bez beszamelu zapiekane pod sosem pomidorowym z mozzarellą :)

      Reply
  2. posted by Natka on March 16, 2014

    wstyd się przyznać ale nigdy sama nie próbowałam zrobić lazanii….
    u Ciebie jest wszystko tak ładnie po kolei wytłumaczone – chyba się skuszę :D

    pozdrowionka :) :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    836,07 kcal
  • Białko

    30,16 g
  • Tłuszcz

    41,71 g
  • Węglowodany

    85,01 g
  • Błonnik

    10,85 g
  • Potas

    2039,98 mg
  • Wapń

    743 mg
  • Magnez

    142 mg
  • Żelazo

    4,09 mg
  • Cynk

    3,9 mg
  • Jod

    14,61 µg
  • Witamina A

    979,95 µg
  • Witamina E

    7,2 mg
  • Witamina B1

    0,53 mg
  • Witamina B2

    0,76 mg
  • Witamina B6

    1,55 mg
  • Witamina B12

    0,91 µg
  • Witamina C

    152,52 mg