Lasagne bolognese

2013-10-27
  • Porcje : 6

Składniki

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 700g wołowiny np. łopatki wołowej
  • 150 boczku wędzonego w plastrach
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu wołowo-drobiowego, wołowego lub ewentualnie warzywnego
  • 400g pomidorów krojonych w kartoniku bądź puszce
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • *ewentualnie 100 ml czerwonego, wytrawnego wina (ja robiłam bez, więc wartości odżywcze nie uwzględniają tego dodatku)
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 60g masła
  • 60g mąki pszennej
  • 700g mleka 1,5 % tłuszczu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • DODATKOWO:
  • 100g parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli o wadze 125g

Wszystkim dobrze znana lasagne bolognese. Ja zazwyczaj nie dodaję do sosu bolońskiego wina, ale jeśli lubicie wersję klasyczną to koniecznie dodajcie go nieco do sosu. Część parmezanu zastępuję mozzarellą, ale można zwiększyć ilość tego pierwszego i zrezygnować z mozzarelli. Ja zawsze podgotowuję płaty makaronu przez ok. 3-4 minuty, nawet kiedy producent na opakowaniu gwarantuje że nie trzeba tego robić, aby potrawa była udana. Ta potrawa świetnie przechowuje się w zamrażalniku. Ja kroję porcje, pakuję w folię aluminiową i wkładam do zamrażalnika. Najlepiej dzień wcześniej wyjąć ją do lodówki aby się odmroziła, a dopiero wtedy podgrzewać. Można też odpakować jeszcze zamrożoną, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180°C i piec od momentu włączenia ok. 20-25 minut.

1A-DSC_0037

2A-DSC_0026

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, oczyścić i zmielić. Cebulę obrać i marchewkę obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. Selera umyć, odciąć końce i pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Boczek pokroić w kostkę.

Krok 2

Bulion podgrzać w rondelku tak by był ciepły.

Krok 3

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojony w kostkę boczek i podsmażać ok. 2-3 minuty, następnie dodać marchewkę, cebulę oraz seler naciowy i smażyć razem 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodać mięso i podsmażać rozdrabniając jednocześnie z pomocą łyżki. Kiedy mięso zmieni kolor dodać czosnek, pomidory oraz bulion (i ewentualnie wino). Doprawić solą i gotować na wolnym ogniu, odkryte przez ok.2 godziny co jakiś czas mieszając.

Krok 4

Piekarnik włączyć i nastawić na 180°C, najlepiej grzanie od dołu.

Krok 5

Naczynie do pieczenia lasagne o wymiarach ok.17/24 cm wysmarować oliwą z oliwek.

Krok 6

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mozzarellę dobrze odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Krok 7

W szerokim garnku zagotować niewielką ilość lekko osolonej wody. Kiedy woda się podgrzewa przygotować beszamel.

Krok 8

Mleko podgrzać tak by było letnie. W rondelku roztopić masło, do rozpuszczonego masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać podsmażając razem ok 30 sekund do 1 minuty. Do zasmażki wlać mleko i wymieszać dokładnie najlepiej z pomocą trzepaczki tak by nie zostały grudki. Sos zagotować na wolnym ogniu i gotować do momentu kiedy stanie się gęsty. Gotowy sos doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Krok 9

Do gotującej się wody włożyć 6 płatów lasagne i gotować ok. 4 minuty. Wyjąć i ułożyć na czystej ściereczce, a do garnka włożyć pozostałe 3 płaty i gotować również przez 4 minuty. Trzy z ugotowanych płatów makaronu ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie pokryć je 1/3 sosu bolońskiego, nałożyć 1/3 beszamelu, posypać 1/3 części mozzarelli i startego parmezanu. Na wierzchu ułożyć kolejne obgotowane płaty lasagne i ponownie rozsmarować drugą z trzech części sosu bolońskiego, beszamelu i posypać serami. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę makaronu, pokryć go resztą sosu bolońskiego, beszamelu i serów. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 30 minut. Na 10 minut przed końcem można przełączyć na grzanie góra-dół z termoobiegiem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    851,45 kcal
  • Białko

    46,32 g
  • Tłuszcz

    54,61 g
  • Węglowodany

    43,67 g
  • Błonnik

    2,97 g
  • Potas

    1003,89 mg
  • Wapń

    544,14 mg
  • Magnez

    89,24 mg
  • Żelazo

    4,77 mg
  • Cynk

    4,41 mg
  • Jod

    7,72 µg
  • Witamina A

    534,63 µg
  • Witamina E

    1,74 mg
  • Witamina B1

    0,4 mg
  • Witamina B2

    0,73 mg
  • Witamina B6

    0,49 mg
  • Witamina B12

    2,53 µg
  • Witamina C

    9,22 mg