Lahmacun

2014-02-03
  • Porcje : 4

Składniki

  • CIASTO:
  • 350g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 350g jagnięciny (ewentualnie można użyć mięsa wołowego)
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 zielonej ostrej papryki (ewentualnie można użyć czerwonej)
  • 8-9 gałązek mięty (tylko listki) jeśli uprawiacie miętę w ogrodzie i gałązki w sezonie są już bardzo długie i mocno ulistnione zdecydowanie należy zmniejszyć ilość o połowę. Ja używałam mięty kupionej w doniczce w hipermarkecie, która ma stosunkowo krótkie gałązki i niewiele liści. W sumie była ich niewielka garść.
  • 9 gałązek natki pietruszki
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3-1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/3-1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (jeśli wolicie łagodniejszą wersję można ten składnik pominąć)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • DODATKOWO:
  • cząstki cytryny do skropienia i natka do dekoracji

Lahmacun to moja ulubiona turecka przekąska. Najczęściej farsz powstaje z mięsa jagnięcego ale jeśli nie macie dostępu do jagnięciny można użyć w zamian mięsa wołowego. Ja dzielę gotowy placek jak pizzę, ale można go złożyć na pół lub zwinąć w rulon. Ważne by skropić wcześniej wierzch sokiem z cytryny. Niektóre ze składników zmieniają się w różnych przepisach, należą do nich między innymi kmin rzymski i mięta, która nie występuje w części przepisów bądź też używana jest w postaci suszonej. Ja akurat w tym przepisie nie używam kuminu, natomiast dodaję do farszu nieco świeżej mięty. Próbujcie, eksperymentujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję tej potrawy. Ja przedstawiam Wam mój ulubiony wariant.

2ACA-DSC_0045

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu na 5-7 minut. Drożdże wlać do mąki i wymieszać łyżką, następnie zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu uzyskania gładkiej kuli ciasta. Jeśli ciasto tego wymaga dodać więcej wody bądź podsypywać niewielką ilością mąki. Ciasto przełożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Mięso umyć, oczyścić i zmielić. Pomidory umyć, obrać, oczyścić z nasion, miąższ pokroić w kostkę. Połowę papryczki chili rozkroić, oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki . Czosnek i cebulę obrać. Cebulę pokroić w kostkę, ząbki czosnku na cztery części. Zioła umyć. Listki mięty oberwać, z natki odkroić najtwardszą część łodyg (ok.2-3 cm na końcu). Do pojemnika blendera włożyć pomidory, koncentrat pomidorowy,papryczkę chili, cebulę, czosnek, natkę, listki mięty, dodać słodką paprykę w proszku, sól, pieprz i ewentualnie pieprz kajeński, dolać oliwę i zmiksować wszystko na gładką masę. Pastę z przyprawami wymieszać starannie ze zmielonym mięsem. Farsz podzielić na 4 części.

Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 250°C. (Ja ustawiłam grzanie góra – dół). Jeśli maksymalna temperatura Waszego piekarnika jest niższa nastawiamy go właśnie na maksymalną temperaturę.

Krok 4

Blachę z wyposażenia piekarnika nasmarować niewielką ilością oliwy. (można użyć innej blaszki bądź piec placki na kamieniu do pieczenia pizzy)

Krok 5

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część uformować w kulkę, a następnie rozwałkować na dość cienki placek. Placek ułożyć na blasze po czym rozsmarować na nim równomiernie jedną z czterech części farszu. Najlepiej zrobić to palcami.

Krok 6

Tak przygotowane lahmacun wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 7-8 minut.

Krok 7

W ten sam sposób postąpić z pozostałymi składnikami.

Krok 8

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 6
Oceń potrawę

6 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 1a-DSC_0093

    Pizza bianca z bakłażanem i pomidorem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    568,66 kcal
  • Białko

    25,79 g
  • Tłuszcz

    20,5 g
  • Węglowodany

    70,25 g
  • Błonnik

    4,2 g
  • Potas

    713,11 mg
  • Wapń

    60,93 mg
  • Magnez

    49,63 mg
  • Żelazo

    3,55 mg
  • Cynk

    3,93 mg
  • Jod

    3,01 µg
  • Witamina A

    202,19 µg
  • Witamina E

    1,78 mg
  • Witamina B1

    0,3 mg
  • Witamina B2

    0,34 mg
  • Witamina B6

    0,34 mg
  • Witamina B12

    2,09 µg
  • Witamina C

    33,54 mg