Kurczak tikka masala

2014-03-04
3a-DSC_0037
  • Porcje : 4

Składniki

  • KURCZAK TIKKA MASALA:
  • 600g filetów z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili najlepiej zielonej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 400g pomidorów krojonych z puszki bądź kartonika ( w sezonie można użyć świeżych, wtedy odważamy 400g pokrojonego w kostkę miąższu po obraniu i oczyszczeniu z nasion) – jeśli używamy pomidorów z kartonika czy puszki należy dodać do sosu 1-2 szczypty cukru.
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 150g śmietany słodkiej 12% tłuszczu
  • MARYNATA DO KURCZAKA:
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki sproszkowanej chili
  • sól i pieprz
  • DO DEKORACJI:
  • świeża kolendra
  • CHLEBKI NAAN (składniki na 8 chlebków):
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60g jogurtu naturalnego

1a-DSC_0033

Przygotowanie

Krok 1

MIĘSO: Imbir obrać i zetrzeć, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kmin i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić na minimum godzinę a najlepiej na noc. Mięso wyjąć z lodówki na 30-40 minut przed smażeniem. Rozgrzać patelnię grillową i na suchej obsmażyć kawałki kurczaka przez ok 2 minuty z każdej strony.

Krok 2

KURCZAK TIKKA MASALA: Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Chili w zależności od upodobań pokroić z nasionami bądź bez (ja usuwam nasiona). Kmin i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, kminem i kolendrą. Dodać pomidory, chili oraz 1/3 szklanki wody. Gotować przez ok 15 minut, po czym dodać kurczaka i gotować razem jeszcze ok 10 minut. Przed podaniem dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Podawać posypane świeżą kolendrą z ryżem bądź chlebkami naan.

Krok 3

CHLEBKI NAAN: Mleko podgrzać. W letnim mleku rozpuścić cukier oraz drożdże i pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu. Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Rozpuszczone w mleku drożdże wlać do mąki z solą, dodać jogurt, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać, w razie potrzeby podsypując mąką do momentu uzyskania gładkiej kuli elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować i smażyć na suchej patelni po ok 2 minuty z każdej strony, do momentu kiedy pojawią się brązowe plamy.

Ze względu na to że pewnie część z Was zrezygnuje z przygotowania chlebków naan i poda kurczaka z ryżem, podaję wartości odżywcze jedynie dla porcji kurczaka z sosem.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Aga on March 27, 2014

    Uwielbiam!

      Reply
  2. posted by Jola on March 31, 2014

    Same pyszności, czy chlebki naan można przygotować w zwykłym piekarniku?

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 6
Oceń potrawę

6 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    276,77 kcal
  • Białko

    36,01 g
  • Tłuszcz

    11,33 g
  • Węglowodany

    7,69 g
  • Błonnik

    2,14 g
  • Potas

    1033,96 mg
  • Wapń

    121,77 mg
  • Magnez

    112,6 mg
  • Żelazo

    2,15 mg
  • Cynk

    1,4 mg
  • Jod

    3,51 µg
  • Witamina A

    212,75 µg
  • Witamina E

    2,06 mg
  • Witamina B1

    0,23 mg
  • Witamina B2

    0,38 mg
  • Witamina B6

    1,03 mg
  • Witamina B12

    0,83 µg
  • Witamina C

    27,21 mg