Kurczak curry

2014-12-07
  • Porcje : 3

Składniki

  • MIĘSO:
  • 9 podudzi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • SOS:
  • 400ml passaty pomidorowej
  • 200g mleka kokosowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • PASTA CURRY:
  • 1 zielona papryczka chili (u mnie oczyszczona z nasion)
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego (słonecznikowego, z pestek winogron lub rzepakowego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 180g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 10g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarnuszka
  • DODATKOWO:
  • świeża kolendra do podania

Soczyste podudzia z kurczaka w łagodnym sosie curry. U mnie łagodny, u Was może stać się piekielnie ostry jeśli w przeciwieństwie do mnie nie wyjmiecie z papryczki nasion. Zdecydowanie do ryżu wolę do takich potraw chlebki naan, jeśli Wy wolicie ryż nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście właśnie z nim podali tego kurczaka. Podawałam już kiedyś przepis na chlebki naan z patelni. Wychodziły wtedy dość grube i puchate. Jeśli wolicie cieńsze i bardziej chrupiące polecam te dzisiejsze, pieczone w piekarniku. Koniecznie posypcie je czarnuszką, zyskują wtedy wyjątkowy smak. Gdzie ją kupić? Jedna z wiodących firm sprzedających przyprawy wprowadziła do swojej oferty zarówno czarnuszkę jak i kozieradkę. Jeśli więc będziecie w większym sklepie przejrzyjcie półkę z przyprawami uważniej niż zwykle.

KURCZAK CURRY

Przygotowanie

Krok 1

Podudzia z kurczaka oczyścić i umyć. Rozetrzeć w moździerzu po pół łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego, dodać sól, wymieszać. Mieszanką przypraw natrzeć mięso.

Krok 2

Przygotować pastę curry. Chili (w zależności od upodobań z nasionami lub bez) pokroić na kawałki. Czosnek obrać i pokroić na kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Łyżeczkę kminu, łyżeczkę kolendry i 1/3 łyżeczki kozieradki rozetrzeć w moździerzu. Do pojemnika blendera wrzucić starty imbir, czosnek, chili, dodać roztarte w moździerzu kolendrę kumin i kozieradkę. Dodać wodę, olej, sok z cytryny i sól. Zmiksować wszystko na niekoniecznie gładką pastę.

Krok 3

Odmierzyć passatę oraz mleko kokosowe. Jeśli jak ja kupicie 400ml puszkę mleka kokosowego musicie pozostawić je w temperaturze pokojowej, a przed otwarciem przez ok. minutę energicznie potrząsać puszką by zawartość dobrze się wymieszała. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Krok 4

W szerokim garnku umieścić pokrojoną cebulę, wlać olej i dodać masło. Rozgrzać, następnie na małym ogniu podsmażać cebulę aż się zeszkli. Do garnka włożyć podudzia z kurczaka i obsmażyć z każdej strony, do czasu gdy nieco się zrumienią. Obracać w trakcie. Dodać pastę curry, zamieszkać, wlać passatę, 50ml wody i mleko kokosowe. Przykryć garnek i na małym ogniu gotować przez ok 50 minut.

Krok 5

W tym czasie przygotować chlebki naan z czarnuszką. Mleko podgrzać z cukrem by było letnie. W letnim mleku rozpuścić drożdże i pozostawić na 5 minut. Do mąki dodać sól, rozczyn drożdży oraz jogurt. Zagnieść ciasto i wygniatać do czasu uzyskania kulki jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć wilgotną ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 lub 9 części. Każdą z części uformować w kulkę i podsypując mąką rozwałkować na niewielki, dość cienki placek. Ułożyć na blasze cztery pierwsze placki, posypać czarnuszką po czym docisnąć nasionka otwartą dłonią do ciasta tak by wbiły się w nie. Piec 6-8 minut, wyciągnąć blachę, zdjąć upieczone chlebki, rozłożyć na blasze pozostałe placki, posypać czarnuszką i upiec tak jak pierwszą część.

Krok 6

Przed podaniem posypać gorącego kurczaka świeżą kolendrą.

Rodzaj przepisu: Tagi: ,

Komentarze do przepisu

  1. posted by Malwinka on December 7, 2014

    Wygląda super, fajne, aromatyczne danie :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

  • burgery jagnięce

    Burgery jagnięce