Krem chrzanowo-gruszkowy
2013-09-01- Rodzaj: Kuchnia polska
- Danie: dodatki
- Porcje : 4
Składniki
- 1/2 małej gruszki
- 1 spory korzeń chrzanu ok 125g
- 100 ml śmietany kremówki (30 % tłuszczu)
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Łagodny krem chrzanowy z dodatkiem pieczonej gruszki i skórki cytrynowej.
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik nastawić na 100°C i wstawić do niego połówkę gruszki na ok. 10-15 minut. Upieczoną gruszkę ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Krok 2
Cytrynę umyć, sparzyć, a następnie otrzeć skórkę, pamiętając by zetrzeć tylko żółtą skórkę, bo to w niej kryje się aromat.
Krok 3
Chrzan obrać umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Śmietankę wlać do rondelka, podgrzać, wrzucić do niej chrzan i zagotować. Chrzan ze śmietanką gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Do tak przygotowanego chrzanu dodać gruszkę, sok cytrynowy i zmiksować wszystko razem blenderem. Doprawić solą, pieprzem oraz skórką cytrynową.