Krem chrzanowo-gruszkowy

2013-09-01
  • Porcje : 4

Składniki

  • 1/2 małej gruszki
  • 1 spory korzeń chrzanu ok 125g
  • 100 ml śmietany kremówki (30 % tłuszczu)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Łagodny krem chrzanowy z dodatkiem pieczonej gruszki i skórki cytrynowej.

1-DSC_0065 - Kopia - filtr

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawić na 100°C i wstawić do niego połówkę gruszki na ok. 10-15 minut. Upieczoną gruszkę ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Krok 2

Cytrynę umyć, sparzyć, a następnie otrzeć skórkę, pamiętając by zetrzeć tylko żółtą skórkę, bo to w niej kryje się aromat.

Krok 3

Chrzan obrać umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Śmietankę wlać do rondelka, podgrzać, wrzucić do niej chrzan i zagotować. Chrzan ze śmietanką gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Do tak przygotowanego chrzanu dodać gruszkę, sok cytrynowy i zmiksować wszystko razem blenderem. Doprawić solą, pieprzem oraz skórką cytrynową.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • bigos

    Bigos

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0024

    Ketchup z czereśniami

  • 1aa-DSC_0008

    Pikantne żeberka z pieca

  • 3ab-DSC_0004

    Gołąbki