Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

2015-03-17
  • Porcje : 8 kotletów

Składniki

  • 500g ziemniaków (zważone po obraniu)
  • 200g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 60g sera feta
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej + mąka do obtaczania
  • 1 jajko
  • sól, czarny pieprz mielony
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • DODATKOWO:
  • gotowany zielony groszek wymiesany z masłem
  • kefir, maślanka lub jogurt naturalny

Wegetariańskie kotlety z ziemniaków, szpinaku i fety. Najlepiej smakują z ugotowanym zielonym groszkiem. Zanim nałożę ugotowany groszek na talerz, mieszam go z kawałeczkami świeżego masła. Dodatkowo można podać kefir, maślankę lub nieco jogurtu naturalnego, zależy czy wolicie maczać kotleciki w jogurcie czy popijać je zimnym kefirem. Ale ten dodatek nie jest konieczny. Masę na kotlety można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

kotlety ziemniaczano-szpinakowe

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę i pozostawić do ostudzenia.

Krok 2

Szpinak posiekać (również w wypadku gdy używamy szpinaku typu baby). Czosnek obrać i drobno pokroić. Szpinak i czosnek wrzucić do szerokiego rondla, oprószyć solą i podsmażać bez tłuszczu na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy szpinak zwiędnie zwiększyć ogień i przez ok. 3-4 minuty odparowywać go co jakiś czas mieszając. Szpinak przełożyć na gęste sito i dodatkowo odcisnąć starannie pozostałą wodę. Szpinak dodać do ziemniaków.

Krok 3

Ser feta przecisnąć przez praskę do miski z ziemniakami i szpinakiem. Do chłodnych składników wbić jajko, dodać odrobinę soli (pamiętając że zarówno ziemniaki, jak i szpinak były osolone, a feta jest słona sama w sobie, dodajemy więc dosłownie szczyptę soli. Najlepiej przed dodaniem jajka wymieszać wszystkie składniki i spróbować.), dodać pieprzu do smaku, mąkę pszenną i wymieszać wszystko bardzo dokładnie.

Krok 4

Masę na kotleciki wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Krok 5

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Z masy formować niezbyt duże kotleciki i obtaczać je w mące pszennej. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złocisto po 2-4 minut z każdej strony. Podawać z ugotowany, okraszonym masłem zielonym groszkiem i ewentualnie jogurtem, kefirem lub maślanką.

Komentarze do przepisu

  1. posted by karmel-itka on March 17, 2015

    zjadłabym ogromną chęcią.

      Reply
  2. posted by wedelka on March 17, 2015

    Często robię podobne. Coś pysznego :)

      Reply
  3. posted by naleśniki on June 1, 2015

    Twoje kotlety wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • yakisoba z tofu

    Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

  • 1AA-DSC_0060

    Ziemniaki z zielonym groszkiem i pesto

  • 2a-DSC_0058

    Brukselka w pomidorach z kaparami