Konfitura z płatków róży

2013-09-01
  • Porcje : 12 łyżeczek

Składniki

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płatków róży cukrowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

1-kkk 199

2-kkk 026

Przygotowanie

Krok 1

Kwiaty umyć, oddzielić płatki, każdy płatek pozbawić białej jego części. Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu wsypać płatki róż i natychmiast dodać sok cytrynowy. Konfiturę smażyć na wolnym ogniu, stale mieszając przez ok.15-20 min. Kiedy stanie się wyraźnie gęsta, zlać do wyparzonego słoiczka.

Krok 2

Na dno garnka włożyć ściereczkę, wstawić słoiczek z konfiturą, zalać wodą do połowy wysokości słoiczka i pasteryzować na wolnym ogniu ok.15 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2-DSC_0034

    Ketchup

  • 2a-DSC_0075

    Pasta paprykowa

  • suszone_pomidory

    Domowe suszone pomidory

  • 1aaa-DSC_0023

    Chutney z czerwonej porzeczki

  • 4A-DSC_0062

    Do chua – wietnamskie pikle z marchewki i białej rzodkwi

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    60,24 kcal
  • Węglowodany

    15,06 g