konfitura cytrynowa

2013-09-01
  • Porcje : 1 kg konfirury

Składniki

  • 1 kg cytryn
  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody

1-026

Przygotowanie

Krok 1

Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem.Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę. Cytryny obrać dokładnie podzielić na cząstki, jeśli znajdziemy pestki należy je wyciągnąć. Pokroić cytrynę w kostkę. Wodę z cukrem zagotować na wolnym ogniu, kiedy syrop stanie się klarowny, redukować go jeszcze ok. 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać cytryny oraz skórkę i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok 20 minut. Odstawić konfiturę do ostygnięcia.

Krok 2

Sprawdzić gęstość, jeśli ostudzona wciąż jest zbyt rzadka, zagotować ponownie i gotować mieszając kolejne 20 min. Gorącą konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować około 15 minut. Wartości odżywcze dotyczą 1 łyżeczki konfitury.

Rodzaj przepisu: Tagi: , Składniki:

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2-DSC_0034

    Ketchup

  • 2a-DSC_0075

    Pasta paprykowa

  • suszone_pomidory

    Domowe suszone pomidory

  • 1aaa-DSC_0023

    Chutney z czerwonej porzeczki

  • 4A-DSC_0062

    Do chua – wietnamskie pikle z marchewki i białej rzodkwi

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    41,24 kcal
  • Białko

    0,12 g
  • Tłuszcz

    0,04 g
  • Węglowodany

    10,1 g
  • Błonnik

    0,3 g
  • Potas

    18,93 mg
  • Wapń

    6,03 mg
  • Magnez

    1,35 mg
  • Cynk

    0,01 mg
  • Jod

    0,22 µg
  • Witamina A

    0,15 µg
  • Witamina B6

    0,01 mg
  • Witamina C

    7,5 mg