Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym

2013-10-19
  • Porcje : 4

Składniki

  • KLUSKI ZIEMNIACZANO-SEROWE:
  • 400g ziemniaków (zważone po obraniu)
  • 100g chudego twarogu
  • 70g sera bursztyn
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 130g mąki pszennej
  • SOS GRZYBOWY:
  • 350g podgrzybków lub borowików (świeżych bądź mrożonych)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100g słodkiej śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Rozpływające się w ustach kluski z ziemniaków i twarogu ze sporym dodatkiem sera bursztyn, podane z sosem z leśnych grzybów to idealna propozycja na jesienny obiad. Kluski z sosem grzybowy można podać samodzielnie z ulubioną surówką bądź jako dodatek do mięs. Ja dziś przygotowałam je jako dodatek do polędwiczki wieprzowej.

2A-DSC_0016

Przygotowanie

Krok 1

SOS GRZYBOWY: Grzyby oczyścić starannie. Można jeszcze ewentualnie opłukać i osuszyć delikatnie na papierowym ręczniku. Kapelusze grzybów pokroić w niezbyt cienkie plastry, natomiast trzony w dość cienkie plasterki. Natką opłukać i posiekać drobno. Cebulę obrać i drobno pokroić. W dużym rondlu rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i podsmażać do czasu gdy się zeszkli, następnie dodać grzyby. Grzyby smażyć przez ok. 5 minut, następnie dolać 1/3 szklanki wody i dusić co jakiś czas mieszając przez kolejnych 15 minut. Dolać śmietanę i gotować jeszcze ok. 5-7 minut. Kiedy sos jest już odpowiednio gęsty doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec sos wymieszać z posiekaną natką.

Krok 2

KLUSKI: Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą, osolić i ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić starannie, a następnie wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną nastawić wodę na kluski. Do średniej wielkości garnka wlać wodę, lekko osolić i zagotować. W czasie kiedy woda się podgrzewa przygotować kluski.Ser bursztyn zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do przestudzonych ziemniaków z twarogiem dodać jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz starty ser bursztyn.Zagnieść ciasto, a następnie podsypując mąką formować wałeczki i kroić na kawałki o szerokości ok 1-2 cm. Wrzucać na osolony wrzątek partiami i gotować do momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzać starannie i przekładać na talerz.

Krok 3

Sos grzybowy podgrzać i wymieszać z ugotowanymi i dobrze odsączonymi z wody kluseczkami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • KLUSKI Z GRZYBAMI

    Kluski z sosem grzybowym

  • pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

  • 1a-DSC_0048

    Gnocchi z ricotty z botwinką

  • 1aa-DSC_0016 - Kopia - Kolory

    Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

  • 1a-DSC_0056 - Kopia - Kolory

    Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    482,62 kcal
  • Białko

    19,75 g
  • Tłuszcz

    22,9 g
  • Węglowodany

    49,38 g
  • Błonnik

    3,65 g
  • Potas

    922,71 mg
  • Wapń

    245,73 mg
  • Magnez

    50,42 mg
  • Żelazo

    2,45 mg
  • Cynk

    2,4 mg
  • Jod

    6,99 µg
  • Witamina A

    232,74 µg
  • Witamina E

    1,16 mg
  • Witamina B1

    0,22 mg
  • Witamina B2

    0,72 mg
  • Witamina B6

    0,45 mg
  • Witamina B12

    0,82 µg
  • Witamina C

    8,15 mg