Kluski z sosem grzybowym
2015-01-07- Porcje : 3
Składniki
- KLUSKI:
- 400g ziemniaków (zważonych po obraniu)
- 125g bryndzy
- 1 małe jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 gałązki mięty
- SOS GRZYBOWY:
- 300g podgrzybków (świeżych lub poza sezonem mrożonych)
- 1 łyżka masła
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
- 2 łyżki śmietany kremówki
Ostatni z czterech przepisów, który zrobiłam jesienią dla magazynu Spring Plate. Jeśli macie dostęp do mrożonych grzybów przygotujcie jak najszybciej.
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry (jeśli używamy mrożonych najlepiej kilka godzin wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do lodówki, aby się odmroziły, następnie przepłukać na sicie letnią wodą). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać chwilkę, następnie dodać grzyby, oprószyć solą i podsmażać co jakiś czas mieszając przez 1-2 minuty. Do grzybów wlać wino oraz wodę i gotować na wolnym ogniu do czasu gdy płyn odparuje. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Miętę opłukać, listki oberwać i posiekać drobno. Do ziemniaków dodać bryndzę, jajko, mąki oraz posiekane listki mięty. Masę zagnieść rękoma.
Krok 3
W garnku zagotować osoloną wodę.
Krok 4
Blat podsypać niewielką ilością mąki. Z ciasta formować wałeczki średnicy ok. 3 cm i na podsypanym blacie kroić na ok. 2 cm odcinki. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową odsączając z wody, następnie podawać z gorącym sosem grzybowym posypane listkami mięty.
posted by Kraina Miodem Płynąca on January 7, 2015
Ja sosik grzybowy, to tylko z kluskami- przynajmniej ja uwielbiam to połączenie!
Obiad idealny!