Kluski z sosem grzybowym

2015-01-07
  • Porcje : 3

Składniki

  • KLUSKI:
  • 400g ziemniaków (zważonych po obraniu)
  • 125g bryndzy
  • 1 małe jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 gałązki mięty
  • SOS GRZYBOWY:
  • 300g podgrzybków (świeżych lub poza sezonem mrożonych)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Ostatni z czterech przepisów, który zrobiłam jesienią dla magazynu Spring Plate. Jeśli macie dostęp do mrożonych grzybów przygotujcie jak najszybciej.

KLUSKI Z GRZYBAMI

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby oczyścić i pokroić w grube plastry (jeśli używamy mrożonych najlepiej kilka godzin wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do lodówki, aby się odmroziły, następnie przepłukać na sicie letnią wodą). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać chwilkę, następnie dodać grzyby, oprószyć solą i podsmażać co jakiś czas mieszając przez 1-2 minuty. Do grzybów wlać wino oraz wodę i gotować na wolnym ogniu do czasu gdy płyn odparuje. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Krok 2

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Miętę opłukać, listki oberwać i posiekać drobno. Do ziemniaków dodać bryndzę, jajko, mąki oraz posiekane listki mięty. Masę zagnieść rękoma.

Krok 3

W garnku zagotować osoloną wodę.

Krok 4

Blat podsypać niewielką ilością mąki. Z ciasta formować wałeczki średnicy ok. 3 cm i na podsypanym blacie kroić na ok. 2 cm odcinki. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową odsączając z wody, następnie podawać z gorącym sosem grzybowym posypane listkami mięty.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Kraina Miodem Płynąca on January 7, 2015

    Ja sosik grzybowy, to tylko z kluskami- przynajmniej ja uwielbiam to połączenie! :) Obiad idealny! :)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

  • 2A-DSC_0016

    Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym

  • 1a-DSC_0048

    Gnocchi z ricotty z botwinką

  • 1aa-DSC_0016 - Kopia - Kolory

    Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

  • 1a-DSC_0056 - Kopia - Kolory

    Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami