Ketchup

2013-09-15
2-DSC_0034
  • Porcje : 10x100g

Składniki

  • 2,5kg dojrzałych pomidorów
  • 4 suszone pomidory odsączone z zalewy
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli

1A-DSC_0026

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory sparzyć, obrać i oczyścić z nasion. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić drobno. Pomidory świeże i suszone, czosnek oraz cebulę przełożyć do garnka, dodać sól oraz olej i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 1 godziny i 15 minut co jakiś czas mieszając.

Krok 2

W połowie gotowania dodać ocet balsamiczny, a pod sam koniec pieprz.

Krok 3

Gotowy ketchup zmiksować za pomocą blendera, a następnie przetrzeć przez gęste sito. Zagotować ponownie i gorący zlać do słoiczków, zakręcić, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piekarnik włączyć i ustawić na 130°C. Słoiczki piec 40 minut od momentu włączenia piekarnika.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(4 / 5)

4 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2a-DSC_0075

    Pasta paprykowa

  • suszone_pomidory

    Domowe suszone pomidory

  • 1aaa-DSC_0023

    Chutney z czerwonej porzeczki

  • 4A-DSC_0062

    Do chua – wietnamskie pikle z marchewki i białej rzodkwi

  • 1-003 - Kopia - Kopia

    Kandyzowane fiołki

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia w 100g

    61,56 kcal
  • Białko

    1,83 g
  • Tłuszcz

    3,44 g
  • Węglowodany

    5,82 g
  • Błonnik

    2,3 g
  • Potas

    545,73 mg
  • Wapń

    19,12 mg
  • Magnez

    18,98 mg
  • Żelazo

    0,99 mg
  • Cynk

    0,45 mg
  • Jod

    1,69 µg
  • Witamina A

    186,14 µg
  • Witamina E

    2,7 mg
  • Witamina B1

    0,11 mg
  • Witamina B2

    0,09 mg
  • Witamina B6

    0,24 mg
  • Witamina C

    41,96 mg