Ketchup
2013-09-15- Danie: dodatki

- Porcje : 10x100g
Składniki
- 2,5kg dojrzałych pomidorów
- 4 suszone pomidory odsączone z zalewy
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie
Krok 1
Pomidory sparzyć, obrać i oczyścić z nasion. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić drobno. Pomidory świeże i suszone, czosnek oraz cebulę przełożyć do garnka, dodać sól oraz olej i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 1 godziny i 15 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 2
W połowie gotowania dodać ocet balsamiczny, a pod sam koniec pieprz.
Krok 3
Gotowy ketchup zmiksować za pomocą blendera, a następnie przetrzeć przez gęste sito. Zagotować ponownie i gorący zlać do słoiczków, zakręcić, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piekarnik włączyć i ustawić na 130°C. Słoiczki piec 40 minut od momentu włączenia piekarnika.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(4 / 5)
2 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia w 100g
61,56 kcal -
Białko
1,83 g -
Tłuszcz
3,44 g -
Węglowodany
5,82 g -
Błonnik
2,3 g -
Potas
545,73 mg -
Wapń
19,12 mg -
Magnez
18,98 mg -
Żelazo
0,99 mg -
Cynk
0,45 mg -
Jod
1,69 µg -
Witamina A
186,14 µg -
Witamina E
2,7 mg -
Witamina B1
0,11 mg -
Witamina B2
0,09 mg -
Witamina B6
0,24 mg -
Witamina C
41,96 mg