Kasza perłowa z gruszką i niebieskim serem

2013-08-30
  • Porcje : 2

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej grubej
  • 1 szklanka wody
  • 1 gruszka
  • 50 g niebieskiego sera pleśniowego (może być nasz rodzimy Lazur błękitny)
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (do gotowania kaszy)
  • 1 łyżeczka masła

1-001 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę opłukać, wrzucić na wrzątek z dodatkiem oleju i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10- 20 minut (jest gotowa kiedy wchłonie całą wodę). Należy bardzo pilnować gotującej się kaszy bo łatwo ją przypalić.

Krok 2

Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem, następnie otrzeć tylko żółtą część skórki. To bardzo ważne ponieważ ukryta pod nią biała warstwa jest gorzka.

Krok 3

Gruszkę obrać , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Na łyżeczce masła podsmażać gruszkę przez ok. 2 minut. Na koniec skropić sokiem z cytryny i wymieszać z ugotowaną kaszę.

Krok 4

Kaszę z gruszką nałożyć na talerze, posypać pokruszonym serem i skórką cytrynową.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

  • 2-DSC_0026 - Kopia

    Risotto z suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    299,37 kcal
  • Białko

    8,85 g
  • Tłuszcz

    13,25 g
  • Węglowodany

    36,18 g
  • Błonnik

    3,85 g
  • Potas

    220,37 mg
  • Wapń

    149,8 mg
  • Magnez

    29,02 mg
  • Cynk

    1,1 mg
  • Jod

    10,98 µg
  • Witamina A

    152,1 µg
  • Witamina E

    1,7 mg
  • Witamina B1

    0,08 mg
  • Witamina B2

    0,15 mg
  • Witamina B6

    0,14 mg
  • Witamina B12

    0,25 µg
  • Witamina C

    8,44 mg