Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

2013-09-02
3A-DSC_0080
  • Porcje : 2

Składniki

  • 50g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 100g cukinii
  • 150g bobu mrożonego bądź świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 40g bryndzy
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

4A-DSC_0003

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię pokroić w plasterki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z olejem.Cukinię posypać solą oraz świeżo mielonym pieprzem i wymieszać w miseczce z olejem i czosnkiem. Przykryć i odstawić na min. 30 minut do lodówki.

Krok 2

Odważoną kaszę przesypać do szklanki, przepłukać zimną wodą, wylać całą wodę i zalać wrzątkiem do pełna. Wlać całość do małego garnka. Na dno szklanki wlać niewielką ilość wrzącej wody i wypłukać szklankę z resztek kaszy, wlać do garnka. Dosypać 2-3 spore szczypty soli, wlać łyżeczkę oleju i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.

Krok 3

Cytrynę umyć dokładnie, sparzyć i zetrzeć żółtą skórkę z połowy cytryny

Krok 4

Rozgrzać patelnię grillową (ewentualnie zwykłą teflonową) i grillować cukinię, aż pojawią się charakterystyczne paski (w przypadku zwykłej patelni smażyć do czasu gdy cukinia zacznie mięknąć)

Krok 5

Bób ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i wyłuskać.

Krok 6

Miętę umyć, większe listki posiekać.

Krok 7

Ugotowaną kaszę doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, sokiem z cytryny oraz jeśli trzeba odrobiną soli.

Krok 8

Przygotowaną kaszę wymieszać z bobem, cukinią, pestkami dyni i skórką cytrynową, całość posypać pokruszoną bryndzą i miętą. Można zjeść na zimno, lecz najlepiej smakuje kiedy kasza, bób oraz cukinia są jeszcze letnie.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 2-DSC_0026 - Kopia

    Risotto z suszonymi pomidorami

  • 1a

    Kasza gryczana z kurkami w śmietanie

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    297,08 kcal
  • Białko

    13,1 g
  • Tłuszcz

    15,56 g
  • Węglowodany

    26,16 g
  • Błonnik

    6,93 g