Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

2014-06-05
1cc-DSC_0082
  • Porcje : 2

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej + 300ml wody do gotowania
  • 100g zielonego groszku świeżego bądź mrożonego
  • 6 zielonych szparagów
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (najlepiej najpierw dodać 1 łyżki soku, wymieszać, spróbować i ewentualnie dodać jeszcze według uznania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60g koziego sera twarogowego (rolada)
  • kilka kropel soku z limonki (nie jest konieczny)
  • świeża bazylia
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Zdrowa, pyszna i sycąca kasza jaglana w bardzo wiosennej odsłonie. Smakuje obłędnie z dodatkiem podgrzanego na oliwie czosnku, soku z cytryny, zielonych szparagów, groszku i koziego sera. Na wierzch trochę świeżej bazylii oraz  ewentualnie kilka kropel soku z limonki i wspaniały wiosenny lunch gotowy. Można jeść samodzielnie bądź przygotować ją jako dodatek do drobiu czy ryby. Wartości odżywcze wkrótce. Proszę o nieco cierpliwości.

1ab-DSC_0082

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę opłukać 2-3 razy w zimnej wodzie, następnie jeszcze raz opłukać wrzątkiem. Zalać w garnku 300ml wrzątku, dodać pół łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż wchłonie cały płyn (ok.14 minut).

Krok 2

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na 2-3 części. Na wrzątek wrzucić groszek i gotować ok. 9 minut. Po upływie 4 minut dodać szparagi. Ugotowane warzywa odcedzić na sicie.

Krok 3

Czosnek obrać i drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć przez ok.30-40 sekund posiekany czosnek, dodać ugotowaną kaszę, sok z cytryny, pieprz, warzywa i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać pokruszonym serem i świeżą bazylią i ewentualnie skropić kilkoma dosłownie kroplami soku z limonki.

Krok 4

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

  • 2-DSC_0026 - Kopia

    Risotto z suszonymi pomidorami

  • 1a

    Kasza gryczana z kurkami w śmietanie