Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem
2014-06-05
- Porcje : 2
Składniki
- 100g kaszy jaglanej + 300ml wody do gotowania
- 100g zielonego groszku świeżego bądź mrożonego
- 6 zielonych szparagów
- 2 spore ząbki czosnku
- 1-2 łyżki soku z cytryny (najlepiej najpierw dodać 1 łyżki soku, wymieszać, spróbować i ewentualnie dodać jeszcze według uznania)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 60g koziego sera twarogowego (rolada)
- kilka kropel soku z limonki (nie jest konieczny)
- świeża bazylia
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Zdrowa, pyszna i sycąca kasza jaglana w bardzo wiosennej odsłonie. Smakuje obłędnie z dodatkiem podgrzanego na oliwie czosnku, soku z cytryny, zielonych szparagów, groszku i koziego sera. Na wierzch trochę świeżej bazylii oraz ewentualnie kilka kropel soku z limonki i wspaniały wiosenny lunch gotowy. Można jeść samodzielnie bądź przygotować ją jako dodatek do drobiu czy ryby. Wartości odżywcze wkrótce. Proszę o nieco cierpliwości.
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę opłukać 2-3 razy w zimnej wodzie, następnie jeszcze raz opłukać wrzątkiem. Zalać w garnku 300ml wrzątku, dodać pół łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż wchłonie cały płyn (ok.14 minut).
Krok 2
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na 2-3 części. Na wrzątek wrzucić groszek i gotować ok. 9 minut. Po upływie 4 minut dodać szparagi. Ugotowane warzywa odcedzić na sicie.
Krok 3
Czosnek obrać i drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć przez ok.30-40 sekund posiekany czosnek, dodać ugotowaną kaszę, sok z cytryny, pieprz, warzywa i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać pokruszonym serem i świeżą bazylią i ewentualnie skropić kilkoma dosłownie kroplami soku z limonki.