Kasza gryczana z kurkami w śmietanie

2013-09-02
1a
  • Porcje : 2

Składniki

  • 100g kaszy gryczanej
  • 200g kurek
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12 % tłuszczu
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-2

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.Podczas gdy kasza się gotuje przygotować grzyby.

Krok 2

Cebulę pokroić w kosteczkę. Kurki oczyścić, większe pokroić na kawałki. Masło i olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę oraz grzyby i smażyć przez 10 minut, na 2 minuty przed końcem smażenia wlać śmietankę. Tak przygotowane grzyby doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z serem. Natkę umyć i posiekać.

Krok 3

Kaszę rozłożyć do miseczek, nałożyć grzyby i posypać natką pietruszki.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

  • 2-DSC_0026 - Kopia

    Risotto z suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    374,34 kcal
  • Białko

    14,56 g
  • Tłuszcz

    18,66 g
  • Węglowodany

    37,04 g
  • Błonnik

    3,79 g