Kasza gryczana z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

2013-08-30
  • Porcje : 2

Składniki

  • 1/2 dużego bakłażana (250g)
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g kaszy gryczanej

1-kkk 004 copy

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek posiekać bardzo drobno, dodać do jogurtu, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowany sos odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

Krok 2

Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 min.. Po upływie tego czasu opłukać go, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 3

Cukinię i cebulę również pokroić w plastry. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Warzywa oprószyć solą i pieprzem.

Krok 4

Na patelni grillowej rozprowadzić łyżkę oleju, dobrze rozgrzać i grillować warzywa ok.5-6 minut z każdej strony aż staną się miękkie.

Krok 5

Kaszę ugotować. Podawać gorącą przybraną warzywami, polaną sosem czosnkowym.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

  • 2-DSC_0026 - Kopia

    Risotto z suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    326,81 kcal
  • Białko

    13,55 g
  • Tłuszcz

    8,93 g
  • Węglowodany

    48,06 g
  • Błonnik

    8,37 g
  • Potas

    1125,87 mg
  • Wapń

    212,35 mg
  • Magnez

    167 mg
  • Cynk

    2,82 mg
  • Jod

    7,01 µg
  • Witamina A

    348,5 µg
  • Witamina E

    4,27 mg
  • Witamina B1

    0,49 mg
  • Witamina B2

    0,36 mg
  • Witamina B6

    0,83 mg
  • Witamina B12

    0,45 µg
  • Witamina C

    89,6 mg