Kasza gryczana z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym
2013-08-30- Porcje : 2
Składniki
- 1/2 dużego bakłażana (250g)
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 180g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 100g kaszy gryczanej
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek posiekać bardzo drobno, dodać do jogurtu, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowany sos odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 2
Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 min.. Po upływie tego czasu opłukać go, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 3
Cukinię i cebulę również pokroić w plastry. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Warzywa oprószyć solą i pieprzem.
Krok 4
Na patelni grillowej rozprowadzić łyżkę oleju, dobrze rozgrzać i grillować warzywa ok.5-6 minut z każdej strony aż staną się miękkie.
Krok 5
Kaszę ugotować. Podawać gorącą przybraną warzywami, polaną sosem czosnkowym.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
326,81 kcal -
Białko
13,55 g -
Tłuszcz
8,93 g -
Węglowodany
48,06 g -
Błonnik
8,37 g -
Potas
1125,87 mg -
Wapń
212,35 mg -
Magnez
167 mg -
Cynk
2,82 mg -
Jod
7,01 µg -
Witamina A
348,5 µg -
Witamina E
4,27 mg -
Witamina B1
0,49 mg -
Witamina B2
0,36 mg -
Witamina B6
0,83 mg -
Witamina B12
0,45 µg -
Witamina C
89,6 mg