Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

2015-02-09
  • Porcje : 2

Składniki

  • 100g kaszy gryczanej palonej (1 woreczek)
  • 1 średni bakłażan
  • 1/2 średniej cukinii (w pełni sezonu najlepiej żółtej)
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 1 ząbek czosnku
  • 40g koziego sera twarogowego (roladka)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Bakłażan, cukinia, suszone pomidory i kozi ser. Takie połączenie jest zawsze dobre. Jeśli dodacie do tego kaszę gryczaną otrzymacie pełnowartościowy, wegetariański i bezglutenowy posiłek.  Kaszę gryczaną można zastąpić np. jaglaną czy jęczmienną, a nawet makaronem. Ja jednak polecam gryczaną ze względu na to że jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa.

kasza z warzywami

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu opłukać go, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przekroić na pół, wyciąć nasiona i również pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cukinii. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać olej pomidorowy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić bakłażana i smażyć co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty, następnie dodać cukinię z czosnkiem i smażyć razem kolejnych 4-5 minut, do czasu gdy warzywa zmiękną. Pod koniec doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do usmażonych warzyw dodać suszone pomidory.

Krok 2

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odsączyć z nadmiaru wody, wrzucić do rondla z warzywami , dokładnie wymieszać i podgrzewać razem na silnym ogniu około 1 minuty.

Krok 3

Gotową potrawę rozłożyć na talerzach, posypać pokruszonym kozim serem i natką pietruszki.

Komentarze do przepisu

  1. posted by Kraina Miodem Płynąca on February 9, 2015

    Rewelacyjny obiad!

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

  • 2-DSC_0026 - Kopia

    Risotto z suszonymi pomidorami

  • 1a

    Kasza gryczana z kurkami w śmietanie