Kasza gryczana z warzywami i kozim serem
2015-02-09- Porcje : 2
Składniki
- 100g kaszy gryczanej palonej (1 woreczek)
- 1 średni bakłażan
- 1/2 średniej cukinii (w pełni sezonu najlepiej żółtej)
- 4 suszone pomidory w oleju
- 3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
- 1 ząbek czosnku
- 40g koziego sera twarogowego (roladka)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Bakłażan, cukinia, suszone pomidory i kozi ser. Takie połączenie jest zawsze dobre. Jeśli dodacie do tego kaszę gryczaną otrzymacie pełnowartościowy, wegetariański i bezglutenowy posiłek. Kaszę gryczaną można zastąpić np. jaglaną czy jęczmienną, a nawet makaronem. Ja jednak polecam gryczaną ze względu na to że jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa.
Przygotowanie
Krok 1
Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu opłukać go, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przekroić na pół, wyciąć nasiona i również pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cukinii. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać olej pomidorowy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić bakłażana i smażyć co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty, następnie dodać cukinię z czosnkiem i smażyć razem kolejnych 4-5 minut, do czasu gdy warzywa zmiękną. Pod koniec doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do usmażonych warzyw dodać suszone pomidory.
Krok 2
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odsączyć z nadmiaru wody, wrzucić do rondla z warzywami , dokładnie wymieszać i podgrzewać razem na silnym ogniu około 1 minuty.
Krok 3
Gotową potrawę rozłożyć na talerzach, posypać pokruszonym kozim serem i natką pietruszki.
posted by Kraina Miodem Płynąca on February 9, 2015
Rewelacyjny obiad!