Kasza gryczana w sosie pomidorowo-pieczarkowym

2013-08-29
  • Porcje : 2

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej (ok.170g)
  • 300g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów w soku pomidorowym (400g)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier

1-kkk 058 copy

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w kosteczkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć ok.5-8 min., a następnie dodać pomidory. Gotować odkryte na wolnym ogniu ok.15 minut. Doprawić solą, odrobiną cukru i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Krok 2

Kaszę ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody. Jeśli zostanie nieco wody po ugotowaniu kaszy należy ją odlać.Gorącą kaszę polać sosem i posypać startym parmezanem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

  • 4a-DSC_0036

    Ciecierzyca ze szpinakiem w pomidorach

  • 4A-DSC_0003

    Kasza perłowa z bobem, cukinią i bryndzą

  • 2-DSC_0026 - Kopia

    Risotto z suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    448,59 kcal
  • Białko

    20,23 g
  • Tłuszcz

    13,79 g
  • Węglowodany

    60,89 g
  • Błonnik

    10,84 g
  • Potas

    1412,86 mg
  • Wapń

    172,4 mg
  • Magnez

    225,38 mg
  • Cynk

    4,51 mg
  • Jod

    7,35 µg
  • Witamina A

    237,74 µg
  • Witamina E

    5,94 mg
  • Witamina B1

    0,61 mg
  • Witamina B2

    1,11 mg
  • Witamina B6

    0,97 mg
  • Witamina B12

    0,12 µg
  • Witamina C

    55 mg