Kapusta z grzybami – wigilijna

2013-08-23
  • Porcje : 6

Składniki

  • 800g kapusty kiszonej
  • 60g grzybów suszonych (borowików, podgrzybków)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, cukier, pieprz

2A-DSC_0144 - Kopia

1A-DSC_0115 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę odcisnąć i posiekać. Jeśli jest zbyt kwaśna zalać niewielką ilością wody, zagotować i odlać wodę. Można też po prostu kilkukrotnie przepłukać i odcisnąć kapustę. Ilość płukań zależy od początkowego poziomu kwasowości kapusty oraz tego którego oczekujemy. Zazwyczaj wystarczą 1 lub 2 płukania.

Krok 2

Grzyby zalać czterema szklankami letniej wody i moczyć przez godzinę, a następnie gotować w tej samej wodzie pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut. Ugotowane grzyby odcedzić, wywar z grzybów wlać przez sitko do posiekanej kapusty.

Krok 3

Kapustę gotować w wywarze grzybowym przez 40-45 minut, ostatnie 5-10 minut odkrytą, aby odparować ewentualny nadmiar wody.

Krok 4

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Grzyby pokroić w paseczki. Kapustę wymieszać dokładnie z grzybami, cebulką, doprawić do smaku dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, solą oraz ewentualnie odrobiną cukru.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • bigos

    Bigos

  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    54,11 kcal
  • Białko

    2,55 g
  • Tłuszcz

    3,71 g
  • Węglowodany

    2,63 g
  • Błonnik

    15,09 g
  • Potas

    370,85 mg
  • Wapń

    66,81 mg
  • Magnez

    17,63 mg
  • Cynk

    0,47 mg
  • Jod

    0,21 µg
  • Witamina A

    4,23 µg
  • Witamina E

    1,57 mg
  • Witamina B1

    0,04 mg
  • Witamina B2

    0,16 mg
  • Witamina B6

    0,24 mg
  • Witamina C

    22,03 mg