Kandyzowane fiołki

2013-09-01

Składniki

  • kwiaty fiołków (ile uda się zebrać)
  • białko jaja
  • cukier puder

Kandyzowane fiołki są efektowną dekoracją deserów i ciast. Warto więc wczesną wiosną poszukać ich w swojej okolicy i poświęcić trochę czasu na przygotowanie tej oryginalnej dekoracji.

1-003 - Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Kwiaty opłukać. Jajko sparzyć, oddzielić białko od żółtka. Białko wymieszać (ale nie spienić) z łyżeczką zimnej wody. Kwiaty fiołka maczać w białku, a następnie delikatnie maczać w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 2

Kiedy już wszystkie fiołki będą pokryte białkiem i cukrem, blaszkę z nimi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50°C i pieczemy ok. godziny. Studzimy i pozwalamy schnąć jeszcze jeden dzień w przewiewnym miejscu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce.

Rodzaj przepisu: Tagi: Składniki: ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • 2-DSC_0034

    Ketchup

  • 2a-DSC_0075

    Pasta paprykowa

  • suszone_pomidory

    Domowe suszone pomidory

  • 1aaa-DSC_0023

    Chutney z czerwonej porzeczki

  • 4A-DSC_0062

    Do chua – wietnamskie pikle z marchewki i białej rzodkwi