Kandyzowane fiołki
2013-09-01- Danie: dodatki
Składniki
- kwiaty fiołków (ile uda się zebrać)
- białko jaja
- cukier puder
Kandyzowane fiołki są efektowną dekoracją deserów i ciast. Warto więc wczesną wiosną poszukać ich w swojej okolicy i poświęcić trochę czasu na przygotowanie tej oryginalnej dekoracji.
Przygotowanie
Krok 1
Kwiaty opłukać. Jajko sparzyć, oddzielić białko od żółtka. Białko wymieszać (ale nie spienić) z łyżeczką zimnej wody. Kwiaty fiołka maczać w białku, a następnie delikatnie maczać w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2
Kiedy już wszystkie fiołki będą pokryte białkiem i cukrem, blaszkę z nimi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50°C i pieczemy ok. godziny. Studzimy i pozwalamy schnąć jeszcze jeden dzień w przewiewnym miejscu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce.