Kanapka z kurczakiem, ogórkiem i awokado

2013-08-27
  • Porcje : 4

Składniki

  • 1 pierś kurczaka o wadze ok. 200g
  • 4 bułki pszenne z ziarnami
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 1/2 dużego zielonego ogórka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny

Sycąca, pyszna kanapka z piersią kurczaka, awokado i ogórkiem. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły czy na uczelnią, jako lunch do pracy i przekąska podczas pikniku.

1-071 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Pierś kurczaka umyć, oczyścić, obłożyć posiekanym czosnkiem i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Patelnię grillową nasmarować łyżeczką oleju. Mięso grillować na rozgrzanej patelni po ok. 6 minut z każdej strony. Gotowe mięso pokroić w plastry.

Krok 2

Bułki przekroić na pół. Sałatę umyć i osuszyć. Awokado umyć, obrać i pokroić w cząstki, a następnie skropić sokiem cytrynowym. Ogórka umyć i pokroić w plasterki. Na spodnie części bułki położyć po listku sałaty, na niego nałożyć łyżeczkę majonezu, awokado, plastry ogórka i kawałki grillowanego kurczaka. Kanapki przykryć wierzchnimi częściami bułek.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • hot dog

    Hot dog z białą kiełbaską

  • pasta z łososiem

    Pasta twarogowa z wędzonym łososiem

  • 5ccc-DSC_0131

    Bajgle z rukolą, camembertem i pieczonymi śliwkami

  • 1A-DSC_0307

    Kanapka z pumpernikla z rzodkiewką i wędzonym łososiem

  • 2AAA-DSC_0043

    Wietnamska kanapka Bánh mi

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    330,45 kcal
  • Białko

    16,84 g
  • Tłuszcz

    13,09 g
  • Węglowodany

    36,32 g
  • Błonnik

    2,48 g
  • Potas

    508,42 mg
  • Wapń

    21,92 mg
  • Magnez

    44,7 mg
  • Cynk

    0,94 mg
  • Jod

    1,35 µg
  • Witamina A

    35,15 µg
  • Witamina E

    3,55 mg
  • Witamina B1

    0,15 mg
  • Witamina B2

    0,16 mg
  • Witamina B6

    0,4 mg
  • Witamina B12

    0,22 µg
  • Witamina C

    5,25 mg