Kanapka BLT

2013-08-27
3-DSC_0163 - Kopia
  • Porcje : 4

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 4 plastry pomidora (najlepiej malinowego)
  • 100g boczku wędzonego w cienkich plastrach (8 plastrów)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC_0147 - Kopia

2-DSC_0160 - Kopia

3-DSC_0163 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Chleb opiec w tosterze lub piekarniku na złoto. Sałatę umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w plastry. Plastry boczku usmażyć na suchej patelni.

Krok 2

Rozłożyć na desce 4 opieczone kromki i na każdej rozsmarować łyżeczkę majonezu, następnie ułożyć na każdej złożony do jej rozmiarów liść sałaty, po dwa plasterki podsmażonego boczku i po plastrze pomidora. Oprószyć każdy plaster niewielką ilością soli i pieprzu.

Krok 3

Tak przygotowane kanapki przykryć pozostałymi 4 kromkami. Każdą kanapkę przekroić na pół tak aby powstały trójkąty.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • hot dog

    Hot dog z białą kiełbaską

  • pasta z łososiem

    Pasta twarogowa z wędzonym łososiem

  • 5ccc-DSC_0131

    Bajgle z rukolą, camembertem i pieczonymi śliwkami

  • 1A-DSC_0307

    Kanapka z pumpernikla z rzodkiewką i wędzonym łososiem

  • 2AAA-DSC_0043

    Wietnamska kanapka Bánh mi

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    387,31 kcal
  • Białko

    7,76 g
  • Tłuszcz

    24,11 g
  • Węglowodany

    34,82 g
  • Błonnik

    1,58 g
  • Potas

    201,95 mg
  • Wapń

    33,6 mg
  • Magnez

    19,25 mg
  • Cynk

    0,97 mg
  • Jod

    0,82 µg
  • Witamina A

    50,2 µg
  • Witamina E

    2,98 mg
  • Witamina B1

    0,18 mg
  • Witamina B2

    0,12 mg
  • Witamina B6

    0,11 mg
  • Witamina B12

    0,2 µg
  • Witamina C

    5,25 mg