Kalafior w sosie z gorgonzoli

2013-09-02
  • Porcje : 2

Składniki

  • 300g kalafiora
  • 50g gorgonzoli (najlepiej dolce)
  • 30ml śmietany słodkiej 12 % tłuszczu
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC_0107 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć a następnie wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok.10-15 minut). Ugotowanego kalafiora dobrze odcedzić.

Krok 2

Do rondelka wlać śmietankę, wkruszyć do niej ser i na wolnym ogniu rozpuścić, kiedy sos stanie się kremowy i gęsty dodać łyżeczkę masła i włożyć do niego kalafiora i podgrzewać jeszcze moment. Kalafior rozłożyć do miseczek i posypać świeżo mielonym pieprzem oraz orzechami laskowymi przekrojonymi na połówki.

Rodzaj przepisu: Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • bliny ze śledziem

    Bliny ze śledziem w śmietanie

  • cukinia z malinami i kozim serem

    Pieczona cukinia z rukolą, malinami i kozim serem

  • 2-DSC_0003

    Pomidory faszerowane szpinakiem

  • 5aAAa-DSC_0046

    Jajka z pastą z bryndzy i papryki

  • 2AA-DSC_0112

    Tapenada

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    260,3 kcal
  • Białko

    11,82 g
  • Tłuszcz

    21,26 g
  • Węglowodany

    5,42 g
  • Błonnik

    4,93 g
  • Potas

    460,02 mg
  • Wapń

    196,2 mg
  • Magnez

    44,17 mg
  • Cynk

    1,39 mg
  • Jod

    13,95 µg
  • Witamina A

    169,35 µg
  • Witamina E

    6,2 mg
  • Witamina B1

    0,21 mg
  • Witamina B2

    0,28 mg
  • Witamina B6

    0,34 mg
  • Witamina B12

    0,29 µg
  • Witamina C

    103,95 mg