Kaczka po pekińsku

2014-06-18
1ff-DSC_0012
  • Porcje : 4

Składniki

  • KACZKA:
  • 1 kaczka o wadze ok. 1,6kg
  • MARYNATA DO KACZKI:
  • 4 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru muscovado
  • 2 łyżki przyprawy pięć smaków
  • 2 ząbki czosnku
  • WODA DO SPARZENIA KACZKI:
  • 1 gwiazdka anyżu
  • skórka z jednej cytryny
  • GLAZURA DO KACZKI:
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub białego winnego
  • SOS ŚLIWKOWY:
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku starty
  • PLACKI MANDARYŃSKIE:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • kilka łyżeczek oleju sezamowego

1abc-DSC_0012

Przygotowanie

Krok 1

KACZKA: Dzień wcześniej przygotować kaczkę w następujący sposób. Kaczkę umyć i natrzeć solą z wierzchu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Do czosnku dodać sos hoisin, biały pieprz, mielony imbir, przyprawę pięć smaków, cukier trzcinowy oraz sól. Wszystkie przyprawy wymieszać, a powstałą pastą natrzeć kaczkę od środka. Włożyć do naczynia, szczelnie przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ( w dniu pieczenia kaczki).Cytrynę wyszorować, sparzyć, następnie obrać cieniutko jedynie żółtą część skórki. Do szerokiego rondla wlać 3 szklanki wody, dodać gwiazdkę anyżu oraz skórkę z cytryny i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut. Kaczkę ułożyć w gotującym się płynie tak by nie wypłynęły z niej przyprawy i polewać wrzątkiem z przyprawami prze ok. pół minuty. Najlepiej użyć niewielkiej chochelki. W miseczce wymieszać składniki glazury. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać glazurą i przykryć folią aluminiową. Naczynie z kaczką wstawić do zimnego piekarnika, po czym włączyć piekarnik nastawić na 200°C i od tego momentu piec przez godzinę, następnie odkryć i zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec kolejnych 60-70 minut. Na ostatnie 20 minut można ponownie zwiększyć temperaturę do 200°C, aby kaczka mocniej się zrumieniła. Po odkryciu kaczki, polewamy ją podczas pieczenia co jakiś czas wytopionym z niej tłuszczem. Upieczoną kaczkę wyciągami i zostawiamy na ok 5-10 minut, zanim zaczniemy kroić mięso.

Krok 2

SOS ŚLIWKOWY: W niewielkim rondlu wymieszać wszystkie składniki sosu i razem zagotować. Gotować ok. pół minuty stale mieszając po czym wyłączyć i pozostawić do ostudzenia.

Krok 3

PLACKI MANDARYŃSKIE: Mąkę wymieszać z gorącą wodą i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na 20 części. Aby przygotować placuszki bierzemy po 2 części ciasta, rozwałkowujemy je delikatnie na placki o średnicy ok 3-4 centymetrów następnie jeden z placków smarujemy odrobiną oleju sezamowego, nakładamy na niego drugi placek i wałkujemy delikatnie razem na placek o średnicy ok. 10-11 centymetrów. Rozgrzewamy suchą patelnię i na średnim ogniu smażymy tak przygotowane placki po ok 1-2 minuty z każdej strony do czasu gdy pojawią się ciemne plamy. Po usmażeniu z dwóch stron z łatwością oddzielimy placki od siebie. Usmażone placki rozdzielamy i układamy na talerzu przykrywając ściereczką. W ten sposób postępujemy do wyczerpania ciasta.

Krok 4

Ogórek obieramy, rozkrawamy na pół i oczyszczamy z nasion. Kroimy w słupki. Dymkę kroimy wzdłuż na paski. Na plackach układamy kawałki ogórka i zielonej cebulki, kawałki mięsa i polewamy sosem śliwkowym.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem