Janssons frestelse – Pokusa Janssona

2013-08-28
  • Porcje : 4

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 16 filecików anchois
  • 200ml śmietany słodkiej 12% tłuszczu
  • 30g masła + 5 g do wysmarowania formy
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Pokusa Janssona to popularna szwedzka zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem cebuli, anchois i śmietany.

1-DSC_0059 - Kopia -filtr

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 220°C (najlepiej nastawić grzanie od dołu).

Krok 2

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, a następnie w paski (podobnie jak na frytki). Cebulę obrać i pokroić w piórka.Foremkę o wymiarach 22/16 cm wysmarować masłem. Ułożyć w niej połowę ziemniaków, posypać cebulą i odrobiną soli oraz pieprzu. Na warstwie ziemniaków i cebuli ułożyć równomiernie fileciki anchois, a na nich resztę ziemniaków. Całość oprószyć solą, pieprzem i zalać śmietanką oraz 1-2 łyżkami zalewy anchois. Masło pokroić w małą kostkę i równomiernie rozłożyć na wierzchu zapiekanki.

Krok 3

Zapiekankę odkrytą wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 40-50 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia jeśli mamy możliwość włączyć grzanie góra-dół z termoobiegiem.

Krok 4

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

  • 5aaa-DSC_0050

    Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    283,99 kcal
  • Białko

    6,55 g
  • Tłuszcz

    17,99 g
  • Węglowodany

    23,97 g
  • Błonnik

    2,17 g
  • Potas

    687,21 mg
  • Wapń

    84,07 mg
  • Magnez

    66,77 mg
  • Cynk

    0,81 mg
  • Jod

    5,76 µg
  • Witamina A

    124,66 µg
  • Witamina E

    1,29 mg
  • Witamina B1

    0,13 mg
  • Witamina B2

    0,16 mg
  • Witamina B6

    0,43 mg
  • Witamina B12

    0,22 µg
  • Witamina C

    18,55 mg