Hot dog z białą kiełbaską
2015-03-16- Porcje : 4
Składniki
- 4 bułki do hot dogów - można upiec samemu, można kupić paczkowane bułki do hot dogów(tej opcji nie polecam) można poszukać w piekarniach mini bagietek pszennych, mieszanych lub żytnich
- 4 cienkie białe kiełbaski
- 1/4 główki białej kapusty (lub połówka średniej młodej)
- pęczek rzodkiewki
- pęczek dymki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu
- DODATKOWO:
- musztarda
Kto powiedział że hot dog musi być niezdrowym posiłkiem? Hot dog kojarzy nam się z niezbyt zdrowym fast foodem, ale jeśli upiec własną bułkę, włożyć w nią dobrą kiełbaskę, pyszny sos i chrupiącą surówkę to może wyjść z tego bardzo smaczna kolacja w wersji slow. Dziś pierwsze, moje ulubione wcielenie hot doga. Domowa bułka pszenno żytnia z tego przepisu, trzeba tylko nadać jej podłużny kształt. Cienka biała kiełbaska doprawiana czosnkiem niedźwiedzim, surówka z białej kapusty, dymki i rzodkiewki z czosnkowym winegretem i sporo musztardy.
Przygotowanie
Krok 1
Kapustę umyć, poszatkować. Dymkę i rzodkiewkę umyć. Dymkę pokroić drobno, a rzodkiewkę w półplasterki. W miseczce wymieszać olej, sok z cytryny, posiekany drobno czosnek, miód oraz sporą szczyptę soli. Do kapusty dodać dymkę i rzodkiewkę, oprószyć solą i pieprzem, wlać sos i starannie wymieszać.
Krok 2
Kiełbaski zalać w garnku zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 minuty. Gdy kiełbaski się gotują bułki naciąć wzdłuż i podgrzać w piekarniku.
Krok 3
Ciepłe bułki wysmarować wewnątrz musztardą, nałożyć gorące kiełbaski (po zdjęciu osłonek), na kiełbaskę nałożyć jeszcze nieco musztardy, następnie wypełnić wierzch surówką.