Grillowane piersi kaczki z sosem maślano-porzeczkowym

2013-09-01
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 piersi kaczki po ok. 260g każda
  • 3 garście czarnych porzeczek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC04405 - Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Skórę na piersiach kaczki oczyścić z ewentualnych resztek pierza, umyć. Skórę ponacinać ostrym nożem na krzyż. W misce wymieszać garść rozgniecionych porzeczek, obrany i przeciśnięty czosnek oraz miód. Całość doprawić odrobiną soli i pieprzem.

Krok 2

Wcześniej przygotowane piersi kaczki wymieszać dokładnie z marynatą , przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Rozgrzać patelnię grillową (może być również zwykła teflonowa jeśli nie posiadamy grillowej).

Krok 4

Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć i osolić. Na dobrze rozgrzaną patelnię kłaść piersi kaczki skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu przez ok 5-6 minut (ze skórki powinna wytopić się spora ilość tłuszczu), a następnie ok 5-6 minut z drugiej strony. Usmażone piersi włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut.

Krok 5

2 garście porzeczek oczyścić z ogonków, umyć, a następnie wrzucić do rondelka razem z masłem i smażyć ok 2-3 minuty. Doprawić sporą szczyptą cukru i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Krok 6

Kaczkę podawać gorącą w całości, bądź pokrojoną na plastry polaną sosem maślano - porzeczkowym.

Rodzaj przepisu: Tagi: Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 5
Oceń potrawę

5 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    920,83 kcal
  • Białko

    35,7 g
  • Tłuszcz

    81,51 g
  • Węglowodany

    11,11 g
  • Błonnik

    3,55 g
  • Potas

    785,62 mg
  • Wapń

    39,25 mg
  • Magnez

    45,92 mg
  • Żelazo

    6,09 mg
  • Cynk

    3,84 mg
  • Jod

    3,91 µg
  • Witamina A

    89,08 µg
  • Witamina E

    3,36 mg
  • Witamina B1

    0,48 mg
  • Witamina B2

    0,59 mg
  • Witamina B6

    0,29 mg
  • Witamina B12

    0,52 µg
  • Witamina C

    82,31 mg