Gołąbki

2013-11-17
  • Porcje : 18 gołąbków wartości podane dla 100g

Składniki

  • GOŁĄBKI:
  • 500g ryżu (użyłam ryżu w torebkach)
  • średniej wielkości biała kapusta
  • 800g udek kurczaka
  • 400g karkówki wieprzowej
  • 200g boczku wędzonego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub ewentualnie lekko osolonej wody
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • SOS:
  • 110g koncentratu pomidorowego
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 50g słodkiej śmietany 12% tłuszczu
  • sól, cukier

Przepis na te gołąbki pochodzi od mojej mamy i jest dość pracochłonny. Przygotowanie tych gołąbków z pewnością zabiera również więcej czasu niż przygotowanie ich z większości przepisów, ale wierzcie mi warto! Tym razem przygotowałam je jak moja mama z sosem pomidorowym na bazie koncentratu pomidorowego, ale latem koniecznie przygotujcie gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów z dodatkiem masła. Można również przygotować sos z pomidorów z puszki czy kartonika, ja jednak tym razem postanowiłam pozostać wierna przepisowi mamy, ponieważ smak tych gołąbków to wspomnienie dzieciństwa.

3ab-DSC_0004

Przygotowanie

Krok 1

Mięsa oraz boczek umyć. Karkówkę pokroić w plastry. Mięsa osolić. Czosnek obrać i pokroić w plastry. Do garnka wlać odrobinę wody, na dnie ułożyć udka kurczaka obłożyć plasterkami czosnku, na nich ułożyć plastry karkówki i obłożyć je pozostałym czosnkiem. Na wierzchu położyć kawałek boczku. Całość przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, choć nie powinno być takiej konieczności ponieważ z mięs wytopi się sporo tłuszczu.

Krok 2

Kiedy mięso się dusi przygotować kapustę. Z kapusty zdjąć 2-3 wierzchnie liście i wyrzucić je. Kapustę opłukać, w głąb wbić głęboko widelec i wsadzić główkę do dużego garnka. Garnek napełnić wrzątkiem i zagotować. Gotować na wolnym ogniu. Kiedy kapusta się gotuje chwycić za widelec wbity w głąb (dzięki temu można przytrzymać kapustę i swobodnie odcinać kolejne liście) i ostrym nożem odciąć 3 wierzchnie liście. Widelcem wsunąć je pod kapustę tak by całe zanurzone były w wodzie. Gotować ok. 6 minut, po czym wyjąć liście na talerz, odciąć z kapusty kolejne 3 liście i postąpić z nimi jak z poprzednimi. Łącznie obgotować 18 liści. Na koniec, kiedy mamy odłożonych już 18 liści, zdjąć jeszcze 3-4 liście i ułożyć je na dnie garnka w którym gołąbki będą duszone, a później pieczone. Ważna uwaga! Jeśli przygotowujecie gołąbki wiosną i wczesnym latem, kiedy w sklepach jest tylko młoda kapusta będzie trzeba jej więcej(liście są mniejsze) i oczywiście liści młodej kapusty nie trzeba gotować aż 6 minut, w zupełności wystarczą 1-2 minuty.

Krok 3

Uduszone mięso przełożyć na talerz i pozostawić do przestudzenia. Cebulę obrać i pokroić na plastry, a następnie wrzucić ją do tłuszczu, który wytopił się z mięs i podsmażać przez ok 10-15 minut co jakiś czas mieszając.Usmażoną cebulę z tłuszczem przelać przez gęste sitko zachowując tłuszcz. Cebulę pozostawić do ostudzenia.

Krok 4

Ciepłe jeszcze mięso kurczaka obrać ze skóry i oddzielić od kości. Karkówkę porwać na kawałki, z boczku odkroić skórę i pokroić go na mniejsze kawałki.

Krok 5

Kiedy mięso i cebula wystygną całkowicie zmielić je w maszynce do mięsa

Krok 6

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i jeszcze gorący wsypać do miski. Gorące ziarna ryżu rozluźnić mieszając je nieco widelcem, następnie dodać ryżu zmielone mięso, oraz tłuszcz z duszenia mięsa i dokładnie wymieszać. Spróbować farsz i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie w razie potrzeby solą. Do przyprawionego farszu wbić jajko i wymieszać starannie.

Krok 7

Na desce ułożyć liść częścią z grubym i twardym nerwem liściowym w swoją stronę. Wyciąć najgrubszą część nerwu, następnie obrócić liść o 180 stopni. W części liścia zwróconej w naszą stronę ułożyć 2 łyżki farszu, boki liścia złożyć do wewnątrz, następnie od siebie zwinąć ściśle gołąbek. Kiedy jest już dobrze zwinięty, a na zewnątrz pozostaje jeszcze twardsza część nie zwiniętego liścia należy ją odciąć. W ten sposób wypełnić i zwinąć wszystkie 18 gołąbków. Zwinięte gołąbki układać ściśle w przygotowanym wcześniej garnku. Każdą warstwę gołąbków oprószyć nieco solą. Kiedy gołąbki są już w garnku zalać całość 2 szklankami ciepłego bulionu warzywnego lub ewentualnie lekko posolonej wody. Garnek przykryć i dusić gołąbki na wolnym ogniu przez ok. 35 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Garnek z gołąbkami odkryć, wstawić do piekarnika i zapiekać ok 20-30 minut (ustawiamy grzanie od dołu).

Krok 8

SOS: Do garnka wlać 3,5 szklanki ciepłej wody i rozmieszać w niej koncentrat pomidorowy. W pozostałej połowie szklani wody rozmieszać mąkę tak by nie było grudek. Wodę z mąką wlać do garnka z wodą i koncentratem wymieszać i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Od momentu zagotowania sos gotować jeszcze przez ok. 4 minuty. Doprawić solą oraz cukrem. Kiedy sos jest już gotowy wlać śmietanę. Należy pamiętać że nie wolno go już później doprowadzić do wrzenia ze względu na dodatek śmietany.

Krok 9

Gorące gołąbki podawać obficie polane sosem. Wartości odżywcze podane są dla 100g gołąbków.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    213,38 kcal / 100g
  • Białko

    10 g
  • Tłuszcz

    11,06 g
  • Węglowodany

    18,46 g
  • Błonnik

    1,46 g
  • Potas

    281,4 mg
  • Wapń

    33,7 mg
  • Magnez

    18,82 mg
  • Żelazo

    0,86 mg
  • Cynk

    1,47 mg
  • Jod

    2,11 µg
  • Witamina A

    40,18 µg
  • Witamina E

    0,85 mg
  • Witamina B1

    0,18 mg
  • Witamina B2

    0,15 mg
  • Witamina B12

    0,29 µg
  • Witamina C

    15,84 mg